Muži bez domova pomáhajú cestujúcim s batožinou

V modrom kabátiku, s brigadírkou na hlave a v bielych rukavičkách pobehujú od pondelka medzi cestujúcimi a nosia im batožinu priamo na vlakové nástupištia.

08.12.2014 14:30 , aktualizované: 18:22
Bratislava, hlavná stanica, nosiči, bezdomovci,... Foto: ,
Bezdomovci na hlavnej stanici pomáhajú cestujúcim s batožinou.
debata (19)

Sedem silných chlapov takto dostalo šancu, aby pomocou iným pomohli aj sami sebe. Väčšinou sú to muži, ktorí prišli o strechu nad hlavou. Za svoju prácu dostanú výplatu, pre cestujúcich na bratislavskej Hlavnej stanici sú však ich služby zadarmo. Na Slovensku ide o prvú službu svojho druhu, ktorá vznikla na podnet čitateľky Nota bene. „Ozvala sa nám približne pred rokom a pol. Bola upachtená zo schodov na Hlavnej stanici, ktorými vláčila svoju batožinu. Prišla s nápadom, že by bolo skvelé, keby tam boli naši predajcovia v uniformách. Vzbudzovali by dôveru a pomáhali ľuďom,“ rozpráva o začiatkoch projektu Nosiči Sandra Tordová, riaditeľka Občianskeho združenia Proti prúdu.

Chlapi budú nosiť batožinu trikrát do týždňa pod dohľadom sociálneho pracovníka. Cestujúci ich stretnú v pondelok, stredu a v piatok ráno od deviatej ráno do jednej popoludní. Začínajú v menej frekventovaných časoch, pretože ich najskôr čaká neľahká úloha. „Musia si získať dôveru ľudí. Ich úlohou bude osloviť cestujúceho, zvládnuť prípadné odmietnutie a vyriešiť problémové situácie,“ vysvetľuje Tordová.

Ponuku realizovať tento nápad prijalo sedem pouličných predajcov časopisu Nota bene, väčšinou ide o ľudí bez domova. Jeden z nosičov, Dodo, šancu zamestnať sa vníma pozitívne. „Páči sa mi to a za pár hodín, čo som odrobil, to zaujalo aj ľudí. Najmä tých starších. Nie sú tu eskalátory a tak boli natešení, že im niekto s veľkými taškami pomôže,“ opisuje prvé zážitky.

Nosiči batožiny na bratislavskej hlavnej stanici.
Nosiči batožiny na bratislavskej hlavnej stanici.
+9Bezdomovci na stanici v úlohe nosičov.

Za pravdu mu dávajú aj mnohí cestujúci. „Je to celkom príjemné a myslím si, že to splní svoj účel. Pomôžu predovšetkým dôchodcom a matkám s deťmi,“ reaguje seniorka Katarína. „Dôležité je, že majú uniformy. Človek môže byť spokojný, že mu nič neodcudzia, lebo vyzerajú dôveryhodne,“ dodala pani Elenka. Podľa Miroslava, ktorý s celou rodinou odchádzal do Košíc, ide o výbornú službu. „Určite ich využijem aj pri najbližšom cestovaní,“ dodal. Medzi cestujúcimi sa však našli aj ľudia, ktorí pred nimi utekali.

Ako vyzeralo prvé ráno pred nástupom na peróny? „Stretli sme sa pred deviatou v prezliekarni budovy Hlavnej stanice. Mali sme 15 minút na oblečenie uniformy, navoňanie a vyleštenie topánok,“ opisuje s úsmevom Peter Kadlečík, vedúci projektu Nosiči. O deviatej sa presunuli do hlavného vestibulu, kde sa prihovárali cestujúcim a ponúkali svoje služby. Podľa Kadlečíka sa združenie Proti prúdu snažilo nastaviť projekt tak, aby boli muži bez domova pre cestujúcich zaujímaví a aby ich dôvera dať im batožinu bola čím väčšia.

Prihlásiť sa mohli predajcovia novín, ktorí sú odhodlaní vyrovnať sa so svojimi dlhmi. „Stretávame sa s ľuďmi bez domova, ktorí majú záujem o prácu. Jednou vážnou bariérou sú však pre nich dlhy a exekúcie,“ približuje situáciu Kadlečík. Cieľom projektu je na jednej strane poskytnúť cestujúcim pomoc a na druhej prácu pre ľudí v núdzi. Nosiči za odpracované hodiny na Hlavnej stanici dostanú mzdu, vďaka ktorej si môžu postupne splatiť dlhy v Sociálnej poisťovni, v bankách či v iných úradoch. „Človek bez domova žije na ulici, pod mostom či v starej budove a snaží sa deň ako-tak prežiť. Vôbec mu nenapadne prihlásiť sa na úrad práce, aby mu v čase, keď nepracuje, bolo hradené napríklad zdravotné poistenie,“ vysvetľuje príčinu zadlženosti Kadlečík.

Občianske združenie Proti prúdu, ktoré projekt iniciovalo, im okrem mzdy ponúklo aj finančný príspevok. Nosič, ktorý zo svojej výplaty ušetrí 100 eur na splatenie dlhu, dostane od združenia rovnakú sumu. Svoj dlh tak môže splatiť skôr. Nosič Peter to víta. „Chcem ľuďom pomáhať, tiež mi pomáhajú. Mám dlhy, exekúcie a združenie mi dalo ponuku. Polovicu dlhu bude splácať za mňa,“ dopĺňa. Tordová hovorí, že v budúcnosti plánujú trom nosičom poskytnúť prácu na polovičný úväzok. Dnes mužov združenie Proti prúdu zamestnáva na dohodu a ich platy financuje z grantu Aktívne občianstvo a inklúzia.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #bezdomovci #hlavná stanica #Nota Bene