Nový starosta Starého Mesta Števčík prevzal úrad

Novozvolený starosta bratislavského Starého Mesta Radoslav Števčík v pondelok prevzal úrad. Slávnostne mu ho na ustanovujúcom zastupiteľstve mestskej časti odovzdala doterajšia starostka Tatiana Rosová.

15.12.2014 11:20 , aktualizované: 17:02
debata (6)

Nový starosta a 25 zvolených miestnych poslancov v pondelok v Staromestskej sieni miestneho úradu slávnostne zložili sľuby.

Nový starosta mestskej časti Števčík prebral z rúk odchádzajúcej starostky historické insígnie. „Staromešťania sa vo voľbách veľkou väčšinou rozhodli pre zmenu, stojíme na začiatku nového obdobia, ktoré bude výnimočné tým, že poslanci ani starosta nie sú viazaní nijakými dohodami,“ povedal nový starosta v príhovore s tým, že týmto dňom prestáva byť podstatné, kto za akú stranu kandidoval a v akom straníckom tričku prišiel.

Ako dodal, nové vedenie Starého Mesta čakajú náročné úlohy v oblasti čistoty, parkovania i výstavby. „Našou úlohou bude, aby sa Staré Mesto opäť stalo výkladnou skriňou Bratislavy,“ povedal Števčík.

Po starostovi sľub zložili aj zvolení poslanci Starého Mesta. Tých je v tomto volebnom období viac ako v predošlom. Kým doteraz v miestnom zastupiteľstve sedelo 17 poslancov, po novom ich je 25. Poslancami v Starom Meste sú Štefan Bučko, Viera Satinská, Soňa Párnická, Ivan Bútora, Martin Borguľa, Matej Vagač, Barbora Oráčová. Ľubomír Boháč, Jana Španková, Martin Gajdoš, Lucia Nicholsonová, Miroslav Kollár, Martina Uličná, Marta Černá, Halka Ležovičová, Ondrej Dostál, Miloš Domorák, Štefan Holčík, Vladimír Palko, Veronika Remišová, Peter Osuský, Tomáš Ziegler, Viktor Muránsky, Peter Tatár, Kristián Straka.

Števčík bude mať minimálny plat starostu

Nový starosta bratislavského Starého Mesta bude mesačne dostávať 2 382 eur. Ide o minimálny mesačný plat, ktorý môže zastupiteľstvo zvýšiť o maximálne 70 percent. Tejto možnosti sa však nový starosta Števčík vzdal. Základný plat starostovi na jeho želanie v pracovnej časti ustanovujúceho zastupiteľstva jednohlasne schválili staromestskí poslanci.

Minimálny mesačný plat starostu je 2 382 eur. Táto suma sa vypočítava súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve a príslušného násobku. Priemerná mzda za minulý rok je na úrovni 824 eur a staromestský starosta je zaradený v siedmej platovej skupine podľa počtu obyvateľov s násobkom 2,89.

Plat starostu miestne zastupiteľstvo prerokováva raz ročne, opätovne ho prerokujú vždy aj po voľbách.

V komunálnych voľbách, ktoré sa konali v sobotu 15. novembra, zvíťazil v Starom Meste Radoslav Števčík so ziskom 4 056 hlasov. Len o 25 hlasov menej získal Gábor Grendel, ktorý skončil druhý so ziskom 4 031 hlasov. Doterajšia starostka mestskej časti Tatiana Rosová skončila tretia a získala 3 495 hlasov.

Rosová ešte podpísala zmluvu, Števčík to kritizoval

Novému starostovi Starého Mesta Radoslavovi Števčíkovi sa nepozdáva postup doterajšej starostky Tatiany Rosovej pri odchode z úradu. Tá totiž v piatok 12. decembra podpísala zmluvu na revitalizáciu vnútrobloku Slávia za takmer 250-tisíc eur.

Števčík pritom po voľbách vyzval Rosovú, aby až do odovzdania úradu žiadne zmluvy nepodpisovala. Podpísanie zmluvy nový starosta Rosovej vyčítal v pondelok počas ustanovujúceho zasadnutia zastupiteľstva Starého Mesta. „Ja som ju včas požiadal, aby nepodpisovala žiadne zmluvy, žiadne záväzky, ktoré by mohli mestskej časti spôsobiť v budúcnosti nejaké škody. Žiaľ, konala ako konala, s tým, že napríklad tá zmluva na 250-tisíc eur nie je krytá v rozpočte na budúci rok,“ povedal Števčík.

Ako dodal, projekt sa má robiť v budúcom roku, no mestská časť ešte nemá schválený rozpočet na rok 2015, čo dáva za vinu minulému zastupiteľstvu.

Tatiana Rosová hovorí, že síce mohla túto zmluvu nepodpísať, no bála sa, že nové vedenie mestskej časti by sa do projektu nemuselo pustiť. Okrem toho, ak zmluvu podpísala teraz, je už možné začať s prácami. Ak by však zmluvu podpisovalo nové vedenie až v budúcom roku, práce by sa natiahli až do leta a obyvatelia by tak nemohli v letnom období areál využívať.

„Pán starosta začal svoje funkčné obdobie najnešťastnejšie ako mohol, konfrontáciou na úplne nepravom mieste a najmä vystúpením, ktoré je jasne vystúpením proti veľkej časti Staromešťanov,“ reagovala Rosová.

Dnes už bývalej starostke Rosovej na projekte revitalizácie vnútrobloku Slávia medzi ulicami Šancová, Björnsonovova a Povraznícka, záleží. Podľa nej je zmluva, ktorú pred pár dňami podpísala, výsledkom štvorročného snaženia veľkej komunity žijúcej v tomto vnútrobloku a miestneho zastupiteľstva.

„Tento krok som urobila v súlade so všetkými právnymi predpismi a po procese verejného obstarávania, spôsobom výhodným pre mestskú časť a jej občanov,“ bránila sa Rosová. Ako dodala, vo verejnej súťaži sa mestskej časti napokon podarilo znížiť aj predpokladané náklady na projekt. Pôvodne Staré Mesto počítalo, že bude na revitalizáciu vnútrobloku potrebovať 360-tisíc eur, vo verejnom obstarávaní túto sumu znížili o 110-tisíc eur. Zo súťaže víťazne vyšla česká firma, s ktorou mestská časť spolupracuje aj pri oprave chodníkov v Medickej záhrade.

„Ja sa nehanbím, že som urobila posledný krok naplnenia môjho sľubu tejto veľkej časti Staromešťanov. Hrozilo skôr, že pokiaľ nebude takáto zmluva uzavretá, budúce zastupiteľstvo by mohlo tento príbeh ukončiť bez toho, aby sa občania zo Žilinskej a okolitých ulíc dočkali toho, o čo sa veľmi usilovali,“ uzavrela bývalá starostka s tým, že práve obyvatelia tohto vnútrobloku boli prví, ktorí pred štyrmi rokmi v novom volebnom období prišli za starostkou na stretnutie s občanmi.

Števčík chcel meniť predstavenstvo v Staromestskej a­.s.

V spoločnosti Staromestská a.s., ktorej jediným akcionárom je bratislavské Staré Mesto, sa mali v pondelok diať personálne zmeny. V závere ustanovujúceho zastupiteľstva to navrhol nový starosta Starého Mesta Radoslav Števčík, ktorý chcel výmenu v predstavenstve i dozornej rade spoločnosti. Nečakaný návrh však staromestských poslancov prekvapil, chýbal im materiál a nechceli zmeny schvaľovať bez prípravy. Návrh nakoniec starosta Števčík stiahol.

Starosta Števčík návrh zaradil po poslednom bode pracovnej časti ustanovujúceho miestneho zastupiteľstva. V programe schválený nebol. Narýchlo zaradený návrh obhajoval tým, že v spoločnosti Staromestská boli v minulosti uzavreté dohody, ktoré boli sporné a mohli by spôsobiť ešte komplikácie.

„Mestské zastupiteľstvo by malo prevziať zodpovednosť,“ vysvetľoval návrhy na zmeny v spoločnosti Števčík s tým, že chce, aby zastupiteľstvo malo kontrolu nad činnosťou firmy.

Viacerí poslanci však nečakaný bod skritizovali. „Zdá sa mi neštandardné, že sa o niečom takom hovorí v bode Rôzne bez ohlásenia a bez materiálu,“ čudovala sa nová poslankyňa staromestského zastupiteľstva Veronika Remišová. Mestskému a staromestskému poslancovi Martinovi Borguľovi sa starostov postup nezdal celkom transparentný.

Navrhol, aby bolo zvolané valné zhromaždenie firmy Staromestská a.s. a kroky firmy nad 1 000 eur budú môcť byť vykonané len so súhlasom valného zhromaždenia, teda starostom, keďže Staré Mesto je jediný akcionár. Návrh staromestskí poslanci podporili, o výmene členov spoločnosti už nerokovali.

Z predstavenstva spoločnosti mali na návrh nového staromestského starostu odísť dvaja doterajší členovia – bývalý miestny poslanec Pavol Baxa a bývalý prednosta staromestského úradu Kamil Homola. Nahradiť ich mali nový prednosta miestneho úradu Peter Jesenský a bývalý vicestarosta mestskej časti Ján Krta. Nových členov starosta Števčík navrhoval aj do dozornej rady spoločnosti.

Tú mali opustiť bývalí poslanci mestskej časti Miroslava Babčanová, Mário Ležovič, Kamila Procházka či Ivan Haverlík, ale aj súčasný poslanec Martin Borguľa. Nahradiť ich mali noví poslanci Tomáš Ziegler, Viktor Muránsky, Ivan Bútora i staronové tváre Soňa Párnická a Štefan Holčík.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #starosta #Staré mesto