UPside je stúpanie, rovnomenný klub je oázou pomoci mladým

Zvládať život v dnešnej hektickej dobe je čoraz náročnejšie. Beznádej, depresie, či pocity samoty zasahujú stále viac mladých ľudí, ktorí často nevedia, ako ich riešiť. Dobrovoľníci z internetovej poradne IPčko im preto podávajú pomocnú ruku. Po novom poskytujú psychologickú pomoc aj v nízkoprahovom klube UPside v Bratislave.

19.12.2014 15:00
otvorenie klubu UPside Foto:
Klub UPside otvárali slávnostným prestrihnutím zelenej pásky.
debata

Nízkoprahový klub znamená priestor pre trávenie času s prístupom bez akýchkoľvek prekážok. Takýmto miestom sa snaží byť aj nový klub na Obchodnej ulici. „Odstraňujeme časové, priestorové, psychologické a finančné bariéry, ktoré môžu brániť mladým ľuďom využiť naše služby. Klub sa tak stáva bezpečným miestom pre zábavu a stretávanie sa s priateľmi,” hovorí riaditeľ občianskeho združenia Inštitút prijatia Marek Madro.

Zábava či posedenie v kaviarni aj pre tých, ktorí si to inokedy nemôžu dovoliť, nie je jediným účelom klubu. Návštevníci tu nájdu aj okamžitú psychologickú pomoc, sprostredkovanú tímom vyškolených dobrovoľníkov, napríklad z radov študentov a absolventov psychológie či sociálnej práce. Napriek tomu, že sa projekt ešte len rozbieha, už teraz ho denne navštívi v priemere 15 až 20 ľudí.

Na začiatku bol internet

Vo svete sociálnych sietí sa mladí cítia ako ryba vo vode, preto prvotný nápad Mareka Madra smeroval k založeniu internetovej poradne. “V porovnaní s naším správaním v reálnom svete sme v online priestore otvorenejší a ľahšie prekonávame zábrany. Možnosť anonymného zverenia sa s problémom vytvára pocit bezpečia, čo v kombinácii s ľahkou dostupnosťou služby povzbudzuje ľudí riešiť svoje problémy,” vysvetľuje autor projektu.

Aj keď ľudia v rôznych fórach často o svojich problémoch komunikujú, málokedy diskutujú aj o tom, ako z nich vyviaznuť. “Od začiatku našej práce sa preto snažíme do týchto fór vstupovať a hľadať spôsoby, ako s mladými o problémoch hovoriť a ponúkať im alternatívny priestor pre ich riešenie,” dodáva Madro.

Marek Madro s dobrovoľníkmi IPčka Foto: Andrej Horský
klub UPside Marek Madro s dobrovoľníkmi IPčka

Už dva roky poskytuje online portál Ipčko.sk prostredníctvom chatu bezplatnú pomoc v tých oblastiach života, v ktorých si mladí nevedia sami poradiť. Často okrem psychologického poradenstva vyhľadávajú aj sociálne, právne, kariérne či osobnostno-rozvojové. Podľa Madra takto denne pomôžu desiatkam anonymných ľudí primárne vo veku 15 až 30 rokov.

Stačilo sa rozhliadnuť okolo seba

Marek si už dávnejšie začal všímať, že mladú generáciu okolo neho trápia veľmi podobné problémy. Dospievajúci nemajú zmysel života, často sa po večeroch opíjajú a venujú sa bezduchým činnostiam, len aby zabili voľný čas. Uvedomil si, že im vie a chce pomôcť. Neostalo však len pri tej virtuálnej pomoci.

Vytvoril pre nich miesto, kde môžu byť sami sebou a chránení pred nástrahami spoločnosti. “Rozhodli sme sa, že namiesto ulice, barov a krčiem privítame mladých v klube, ktorý bude miestom pre bezpečnú zábavu. Za dobrovoľný príspevok tu namiesto alkoholu na ľudí čaká kofola, čaj či horúca čokoláda a tím mladých dobrovoľníkov, ochotných vždy pomôcť,” hovorí Madro.

Dobrovoľníci získavajú aj prax

Barbora Šišková sa ako dobrovoľníčka do klubu UPside prihlásila len nedávno. Okrem toho, že ju práca s ľuďmi baví, predstavuje aj možnosť rozšíriť si svoje teoretické poznatky zo psychológie o potrebnú prax. „Zatiaľ sa učím, ako nadviazať kontakt s ľuďmi prostredníctvom rôznych spoločenských hier, ako sú napríklad Aktivity,“ prezrádza a dodáva, že sa neustále stretáva so záujmom o tento netradičný projekt.

Školenie dobrovoľníkov Foto: Inštitút prijatia
klub UPside Školenie dobrovoľníkov

Napriek tomu, že medzi dobrovoľníkmi je mnoho psychológov a sociálnych pracovníkov, takéto vzdelanie nie je podmienkou. „Určite je to výhoda. Sú tam ale aj žurnalistky či pedagogičky, bol u nás aj študent politickej filozofie. Podstatné je, aby to chcel človek robiť a mal vzťah k práci s ľuďmi,“ vysvetľuje ďalšia dobrovoľníčka Zuzana Kotvanová. Okrem toho musia novoprijatí členovia poradne prejsť najprv trojmesačným školením.

Problémy mladých sa opakujú

Najčastejšie v poradni riešia ťažkosti vo vzťahoch v rodine, medzi kamarátmi či partnermi. Ľudia často nadobúdajú pocit, že sa o svojom probléme nemajú s kým porozprávať. V horších prípadoch bojujú s depresiou a existenciálnymi otázkami, ktoré môže vyústiť až do sebapoškodzovania, rôznych druhov závislostí či samovražedných myšlienok.

„Osobne ma najviac zaujali opakujúce sa prípady mladých ľudí tesne po dvadsiatke, ktorí bojovali s prokrastináciou (chorobné odkladanie dôležitých úloh na neskôr, poznámka redakcie) a nevedelii sa v živote pohnúť ďalej. Báli sa urobiť krok vpred a nemohli sa vyhrabať z takzvanej zóny pohodlia,“ popisuje Zuzana. Tento problém, o ktorom sa hovorí stále veľmi málo, sa podľa nej stáva fenoménom dnešnej generácie mladých vo veku približne 20 až 30 rokov.

Nízkoprahový klub UPside, ktorý funguje od 27. novembra na Obchodnej ulici v Bratislave, sa snaží byť alternatívnou možnosťou trávenia času a oázou pomoci pre mladých. „UPside znamená tiež stúpanie a aj napriek tomu, že klub paradoxne sídli v pivničných priestoroch, môže byť pre mladých skvelou štartovacou dráhou pre ich lepší život,“ dodáva na záver Madro.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dobrovoľníci #UPside #IPčko #nízkoprahový klub