Pochybné praktiky. Úradníci sa skladajú na Kotlebovu stranu

Vykorisťovanie zamestnancov, zároveň aj pochybné financovanie politickej strany župana Mariana Kotlebu, ktorej členovia sa hlásili k ideám slovenského fašistického štátu. Toto všetko sa môže diať na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja.

19.12.2014 13:39 , aktualizované: 19:00
Banská Bystrica, VÚC Foto: ,
Viaceri úradníci Banskobystrického kraja odovzdávajú časť platu svojmu predsedovi Marianovi Kotlebovi.
debata (142)

Niektorí zamestnanci, ktorí sú Kotlebovi spolustraníci, županovi posielajú časť výplaty. Priznal to samotný Kotleba s tým, že peniaze používa na financovanie politickej kampane. Jeho vyjadrenia si všimla polícia aj Národná kriminálna agentúra.

Niektorí zamestnanci, ktorých do funkcií dosadil Kotleba, mu na súkromný účet posielajú údajne dvadsať percent z platu. Tému na včerajšom rokovaní župných poslancov otvorila predsedníčka najsilnejšieho poslaneckého klubu Smer – KDH Ľubica Laššáková.

Prečítajte si aj komentár Martina Krna Arogancia župana.

„Poslanci majú právo vedieť, čo sa deje nielen v samosprávnom kraji, ale aj priamo na úrade. Boli zverejnené informácie o tom, že zamestnanci odvádzajú istý ,desiatok‘ na účet konkrétnej osoby, ktorou je Marian Kotleba. Ak ide o nejaké dary, tak je to pochopiteľné, pretože mnohé politické strany žijú z darov, ale toto sú mesačné platby zamestnancov úradu svojmu štatutárovi, takže je to neštandardné,“ uviedla s tým, že jasnú odpoveď nedostali.

Kotleba pred novinármi priznal, že na jeho účet prichádzajú peniaze aj od zamestnancov úradu. Odmietol však, že by ich vynucoval. „O tom, že niektorí ľudia aj z úradu podporili moje aktivity tým, že mi poslali nejaké peniaze, samozrejme, viem. Ide o ľudí, ktorí chcú, aby som naďalej vykonával politickú činnosť a chcú mi v tom pomôcť. Priznávam, že mi posielajú peniaze, pretože ma chcú podporovať, a nevidím v tom nič zlé. Áno, robia to aj niektorí zamestnanci na úrade. Bol by som alibista a bol by som smiešny, keby som odmietal ich pomoc,“ povedal.

Dodal, že ide o účet, na ktorý mu posielali peniaze jeho podporovatelia v čase vlaňajších župných volieb, aby mal z čoho financovať kampaň. To, že zamestnanci, ktorých si do úradu či Banskobystrickej regionálnej správy ciest dosadil zo svojej strany, prípadne jej prívržencov, mu musia platiť percentá z platu každý mesiac pod nátlakom straty zamestnania alebo vydierania, označil za nezmysel. Tvrdí, že ide o dobrovoľné peňažné dary na politickú prácu.

Kotleba si zo župného úradu urobil takmer stranícku centrálu. Na viacero pozícií dosadil ľudí zo svojej strany. Denník Pravda sa snažil s nimi spojiť a opýtal sa ich, či odvádzajú nejaké peniaze Kotlebovi a či to robia dobrovoľne.

„Čo si robím s vlastnými peniazmi, je moja osobná vec. Nikto ma do ničoho nenúti. Keď chcem prispieť na nejakú dobrú vec, tak to urobím, trebárs aj na činnosť politickej strany pána Kotlebu,“ povedal tajomník predsedu BBSK Ján Kecskés. Hovorca župy Miroslav Belička sa priamej odpovedi vyhol, vedúci oddelenia verejného obstarávania Rastislav Schlosár sa odmietol vyjadriť, vedúca oddelenia školstva Jana Štrangfeldová nám po otázke zložila telefón.

Vec už preveruje Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici v spolupráci s Národnou kriminálnou agentúrou (NAKA). „V súčasnosti nie je možné poskytnúť žiadne ďalšie informácie,“ prízvukuje hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík. NAKA nerieši podozrenia z bežných trestných činov, špecializuje sa na najzávažnejšie formy trestných deliktov.

Odborníčka na trestné právo a rektorka Policajnej akadémie Lucia Kurilovská si zatiaľ netrúfa odhadnúť, či župan v prípade tzv. desiatkov porušil zákon. „Je to konanie, ktoré by orgány činné v trestnom konaní na podnet prokuratúry v zásade asi mali začať preverovať, či nebola naplnená skutková podstata trestného činu. Mohlo by ísť o trestný čin vo veci verejných, daňových únikov, respektíve daňových trestných činov. Ide o konanie, keď verejný činiteľ nekoná v súlade so svojím poslaním, funkciou a postavením a spôsobuje tak škodu aj v rámci daňových poplatníkov, tokov zo štátneho rozpočtu alebo korupčné trestné činy,“ dodala.

Politológovia hodnotia praktiky na župnom úrade ostrejšie. Tvrdia, že takéto niečo si na politickej scéne nepamätajú. Politický analytik Ján Baránek spochybňuje, že úradníci dávajú časť výplaty županovi dobrovoľne. „Na takúto dobrovoľnosť by som neveril a bral by som to ako nekalé konanie. Dobrovoľnosť je absolútna hlúposť. Tam je priame prepojenie medzi zamestnancom a zamestnávateľom, ktoré svedčí o účelovosti takéhoto konania. V tomto prípade by som dobrovoľnosť bral minimálne ako priestupok alebo prečin,“ povedal.

„To je podľa môjho názoru nehorázne. Je to neprípustný spôsob vykorisťovania svojich zamestnancov, ktorí sú v podriadenom postavení a nemôžu si vybrať. Zamestnanci sú ťažko zaviazaní Kotlebovi, nakoľko ich dosadil do výhodných pozícií. Tá dobrovoľnosť je veľmi pofidérna,“ reagoval politológ Miroslav Kusý. Poukazuje na to, že formálne takéto konanie nemusí byť protiprávne, kým sa nenájde niekto odvážnejší, kto prelomí mlčanie a povie niečo o pozadí. „S podobným prípadom sme sa počas našich demokratických pomerov zatiaľ v takejto otvorenej podobe nestretli,“ ukončil Kusý.

Informáciu o odvádzaní časti výplat priniesol týždenník Plus sedem dní, na ktorý sa mal obrátiť jeden z nespokojných zamestnancov. Podľa neho ide hlavne o Kotlebových prívržencov a straníckych kolegov, ktorými sa obklopil v úrade. Ako napísal týždenník, každý Kotlebov nominant na akomkoľvek pracovnom mieste dostal číslo účtu v ČSOB na jeho meno, na ktorý má zo svojej mzdy posielať peniaze. Má sa tak diať pod hrozbou vyhodenia z práce.

Marian Kotleba. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Marian Kotleba Marian Kotleba.

Krajskí poslanci už nechcú, aby Kotleba vystúpil v parlamente

Uznesenie, ktorým poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja pred dvoma týždňami na výjazdovom zasadnutí v Rimavskej Sobote požiadali Kotlebu, aby vystúpil v Národnej rade (NR) SR na tému vysokej miery nezamestnanosti v okrese Rimavská Sobota, na piatkovom zasadnutí zrušili.

Navrhol to krajský poslanec, primátor Hnúšte a zároveň poslanec NR SR za Smer Michal Bagačka, pretože uznesenie bolo podľa neho nevykonateľné. Ako uviedol, podľa rokovacieho poriadku NR SR môžu na jej schôdzi vystúpiť významné osobnosti hospodárskeho a spoločenského života či predstavitelia iných štátov pozvaní národnou radou alebo jej predsedom a po schválení národným parlamentom. Na otázku, či on ako poslanec NR SR bude iniciovať pozvanie Kotlebu, uviedol, že vystúpenie Kotlebu v parlamente by bolo zbytočné, nič by neriešilo, pretože NR SR nie je výkonným orgánom.

Župan Kotleba zvažuje, že uznesenie, ktorým poslanci zrušili svoju požiadavku na jeho vystúpenie v NR SR, nepodpíše a požiada predsedu parlamentu o vystúpenie. „Ja si sám naštudujem zákon, ktorým argumentoval pán poslanec Bagačka, a ak tam aj podľa výkladu právneho oddelenia nebude možnosť, ako on povedal, tak to nebudeme siliť. Ale ak ten výklad bude iný, budem sa snažiť splniť tú úlohu, ktorú mi poslanci dali tým prvým uznesením,“ uviedol Kotleba.

Dodal, že v parlamente nechcel vystúpiť len k situácii v okrese Rimavská Sobota, ale aj k situácii v okrese Revúca, pretože ide z hľadiska sociálnych problémov a nízkej životnej úrovne o veľmi podobné okresy.

Krajského poslanca a primátora Rimavskej Soboty Jozefa Šimka, ktorý bol pred dvoma týždňami jedným z predkladateľov uznesenia o Kotlebovom vystúpení v parlamente, rozhodnutie väčšiny kolegov mrzí. „Mrzí ma, že páve poslanec Bagačka, ktorý je z nášho regiónu, navrhol takéto riešenie. Keď povie, že to nie je v súlade s rokovacím poriadkom NR SR, je to smiešne. Ale, bohužiaľ, poslanci za Smer majú v zastupiteľstve väčšinu,“ uviedol Šimko.

© Autorské práva vyhradené

142 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj