V Terchovej vítajú Ježiška originálnym muzikálom už 40 rokov

Rok, čo rok v Prvý sviatok vianočný, prichádzajú do kostola v Terchovej domáci i návštevníci, aby si pozreli originálny muzikál - Jasličkovú pobožnosť.

26.12.2014 18:50
Terchová, Vianoce Foto: ,
Piesne a scénky o narodení Ježiša Krista predstavilo viac ako sto tanečníkov, spevákov, muzikantov z Terchovej.
debata (1)

Pred oltárom pri Ježiškovej kolíske hrajú scénky a spievajú koledy desiatky muzikantov a spevákov. Stretávajú sa tak už 40 rokov. Vedľa seba spievajú deti s rodičmi i starými rodičmi.

Najmladší účinkujúci majú 4 roky, najstarší 85 rokov. Tí skôr narodení si ešte pamätajú rok 1975, kedy si v muzikáli zahrali po prvý raz. „Moja filozofia bola taká, aby sa Jasličková pobožnosť odlišovala od tých, ktoré sú inde na Slovensku. Aby sa využil potenciál, ktorý v Terchovej je. Muzikanti, speváci, zvyky a tradície, ktoré v Terchovej existovali a už pomaly sa začali míňať. Takže, ja som sa toto všetko snažil dostať do tohto predstavenia. A dnes je to ľudový muzikál na oslavu Ježiša Krista podľa predstáv miestnych obyvateľov Terchovej,“ hovorí Rudolf Patrnčiak, ktorý režíruje vianočný terchovský muzikál.

Pred rokmi ho réžiou poveril páter Jozef Šabo, ktorý ako niekdajší správca terchovskej farnosti zaviedol tradíciu Jasličkovej pobožnosti. „Prvá jasličková slávnosť pozostávala z básničiek, modlitieb, pesničiek. Pátrovi Šabovi sa podarilo prehovoriť miestnych starých betlehemcov, ktorí na konci zahrali betlehemskú hru,“ spomenul Patrnčiak, ktorý účinkoval aj v prvých ročníkoch ľudového predstavenia.

V originálnom predstavení účinkuje 100 až 150 ľudí, terchovskí muzikanti a speváci. Hrajú s láskou, radosťou a od srdca. A to vidieť aj počuť. „V tom je to úžasné, že tu sa prezentuje množstvo muzikantov a spevákov. Všetci sú v kroji. Počet účinkujúcich sa pohybuje až do 150, podľa toho, ktorý rok ako sa stretneme a kto môže,“ dopĺňa Rudolf Patrnčiak.

Hlavným pilierom Jasličkovej pobožnosti je... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Terchová, Vianoce Hlavným pilierom Jasličkovej pobožnosti je terchovská muzika.

Základom je terchovská muzika, ktorá ako tradičný hudobný ľudový prejav bola pred rokom zapísaná do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. „To, že terchovská muzika bola zapísaná do nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO, to je podiel všetkých generácií od počiatku až po súčasnosť, všetkých muzikantov, spevákov, tanečníkov nielen v Terchovej, ale aj v okolitých obciach, kde sa tento fenomén pestuje. No a jasličková, samozrejme, tá bez muziky nemôže byť,“ hovorí režisér.

Na spievanie v Jasličkovej pobožnosti sa vždy teší aj 10-ročná Terezka Zajacová. „S dievčatami spievame Strunky. Robím to s radosťou, je to pre mňa úžasné,“ povedala dievčina. O dva roky starší Martin Repáň hrá na heligónku, spieva koledy a je jedným z troch kráľov. „Ja už hrám od piatich rokov a veľmi ma to tu baví. Rád sa prídem pokloniť Ježiškovi,“ hovorí 12-ročný chlapec.

Od roku 1982, možno nie každý rok, ale zhruba už 30 predstavení terchovského ľudového muzikálu v kostole odohral aj Alojz Mucha, člen legendárnej Ľudovej hudby bratov Muchovcov z Terchovej. Vo štvrtok hral prvé husle. „Byť predníkom je pre mňa aj česť. Lebo muzikanti, ktorí stoja vedľa mňa, mi dávajú dôveru, aby všetko vyšlo. Je to aj o určitej zodpovednosti. Ale ľudová hudba nie je o tom, aby všetci poslúchali alebo počúvali.

Ľudová hudba je o tom, aby emócia, ktorú chceme dať, bola korigovaná, aby išla správnym smerom. A mám pocit, že táto emócia má vo veľkých terchovských zoskupeniach, či už je to orchester na Jasličkovej pobožnosti alebo Terchovský symfonický orchester počas Jánošíkových dní, vždy svoju správnu cestu," povedal.

Muzikál spočiatku prezentovali len v Terchovej. V posledných rokoch s Jasličkovou pobožnosťou vycestovali aj do iných častí Slovenska, do Poľska, Rumunska a pred tohtoročnými vianočnými sviatkami vystupovali v Bratislave i Žiline.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Terchová