Slovenskí krotitelia duchov sú z Lučenca

Noci trávia na strašidelných miestach, len aby si mohli nahrať hlas duchov a vyfotografovať ich. Pre niekoho fikcia a rozprávka, pre partiu mladých ľudí z Lučenca možno budúce zamestnanie.

31.12.2014 14:00
debata (4)

Štyria kamaráti sa rozhodli, že prídu na to, čo stojí za záhadnými javmi v ich okolí. Pátrajú po duchoch a tvrdia, že vďaka rádiofrekvenčným vlnám s nimi aj komunikujú. Preslávia sa ako noví krotitelia?

"Inšpirovali sme sa americkým seriálom, ktorý sa venoval reálnemu vyšetrovaniu paranormálnych javov. Zaujímajú nás, a hoci si nás mnohí mýlia s filmovými lovcami duchov, my tieto zvláštne úkazy len vyšetrujeme a objasňujeme,“ vysvetľuje Ronnie, líder lučeneckej skupiny Ghost Evidence. Tá vznikla pred rokom. Tvoria ju štyria kamaráti Ronnie (19), Peter (19), Stea (18) a Adam (19).

Vyhľadávajú miesta, ktoré sú známe zo strašidelných príbehov, i dejiská tragických nehôd. "Spočiatku sme skúšali duchov zachytávať cez videá a fotografie. Keď sa nám začalo dariť, snažili sme sa s nimi komunikovať cez rádiofrekvenčné vlny,“ hovorí Peter.

Využívajú na to špeciálny nahrávač, ktorý zachytáva elektronický hlas. Hlasy duchov podľa nich počujú len na takýchto nahrávkach. Takisto postavy a neznáme svetelné úkazy v podobe kruhov sa, ako pripomínajú, objavujú len na fotografiách. Mladí ľudia vysvetľujú, že svetelné kruhy predstavujú energiu, ktorou sa na fotografiách duchovia prezentujú. Ináč ich nevidia ani nepočujú.

Miestom bohatým na nevysvetliteľné úkazy je podľa členov skupiny chátrajúca budova bývalého internátu v Lučenci. Tam sa im niekoľkokrát prihovoril duch menom Anna. „Myslím, že si zaslúži, aby sa jej príbeh nejakým spôsobom objasnil,“ vysvetľuje Ronnie, ktorý nepozná okolnosti jej smrti. "Ľudia hovoria, že na internáte bývalo dievča menom Anna, ktorá záhadne zomrela na mestskom jarmoku v Lučenci. Nevieme prečo, ale naviazala sa na internát,“ doplnila Stea.

Okrem Anny je v budove internátu podľa nich prítomný aj duch neznámeho muža. Ten na rozdiel od dievčaťa reaguje na ich prítomnosť agresívne. "Keď sme raz odchádzali z internátu, zazvonil mi telefón. V momente, keď som chcel zodvihnúť, zacítil som čudné vibrácie v ruke a telefón mi odletel,“ opisuje Ronnie.

Pri každej pátracej akcii duchom vysvetľujú, prečo práve to miesto vyšetrujú a uisťujú ich, že prišli v dobrom. "Ľudia si myslia, že ich rušíme a vyháňame. Ale my s nimi len prirodzene komunikujeme,“ dodáva Stea. Na pátranie je podľa nej ideálny nočný pokoj, keď na mieste strávia takmer celú noc. "Ak tu niekto zostal, potrebuje niekomu niečo odkázať, niečo povedať. My im chceme iba pomôcť, aby odišli a našli svoj pokoj,“ dodáva Ronnie.

Strach nemajú. Priznávajú však, že kedysi sa tmy báli a do kúpeľne chodili len s mobilným telefónom. Po absolvovaní prvej akcie v jednom z lučeneckých bytov, kde spozorovali presúvanie stoličiek, škrabance na tele či čudný zápach v kúpeľni, si strach nepripúšťajú. " Ak máme strach, duch sa tým doslova živí a môže sa stať, že si ho na seba pritiahneme,“ objasnila Stea.

Za rok stihli preskúmať päť opustených miest v okolí Lučenca. Každá akcia si podľa nich vyžaduje nielen rozsiahlu prípravu, ale po nej si musia dopriať poriadny oddych. Ich cieľom je vyšetrovať objekty aj mimo okresu a stať sa profesionálmi. "My sme tiež skeptici a každé buchnutie sa najprv snažíme racionálne vysvetliť. Nevyhľadávame miesta len preto, že vyzerajú strašidelne. Najprv zisťujeme, čo by tam mohlo vyvolať paranormálne javy,“ dodal Peter. Tipy im dávajú ľudia na sociálnej sieti.

Skupina teraz pracuje na prvom dokumentárnom filme vo vlastnej réžii, ktorý obsahuje zaujímavé príhody. Pri rozprávaní o ňom nezachádzali do úplných detailov. "Všetko uvidíte v našom dokumente. Mal by byť pripravený v polovici januára,“ prezradila Stea.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #lučenec #Krotitelia duchov