Trnavský primátor Bročka dal pre miestne voľby podnet na prokuratúru

Primátor Trnavy Peter Bročka sa obrátil na prokuratúru s informáciami o možnej manipulácii s volebnou dokumentáciou po skončení komunálnych volieb v Trnave. Pracovníčka mestského úradu našla krátko po voľbách odpečatené archívne škatule s časťou volebnej dokumentácie ako aj vrecia s čistými hlasovacími lístkami. Podnetom sa už zaoberá polícia, ktorá podľa hovorkyne Márie Linkešovej preveruje, či sa nestal prečin marenia prípravy a priebehu volieb a referenda.

16.01.2015 12:45
Komunálne voľby 2014, Peter Bročka Foto: ,
Primátor Trnavy Peter Bročka.
debata

Komunálne voľby sa konali 15. novembra minulého roku, o dva dni neskôr pracovníčka poverená nalepením registratúrnych nálepiek zistila, že časť volebnej dokumentácie je odpečatená.

"Išlo o archívne škatule z deviatich okrskov volebného obvodu Trnava – stred a dvoch okrskov volebného obvodu Trnava – Modranka. Zároveň boli odpečatené aj dve vrecia s nepoužitým volebným materiálom, teda prázdnymi lístkami,“ informoval v piatok Bročka.

Práve vo volebných obvodoch Trnava – stred a Trnava – Modranka bol veľmi tesný súboj o miesta v mestskom zastupiteľstve, výsledkom volieb v obvode Trnava – stred sa zaoberá aj Ústavný súd SR. Nový primátor sa o situácii dozvedel až o mesiac neskôr, v druhej polovici decembra, dovtedy ho nikto o zistení neinformoval.

Vedúci organizačnej a vnútornej správy mestského úradu dal výpoveď

O odpečatenej volebnej dokumentácii údajne nevedela ani prednostka mestského úradu Hana Dienerová. Bročka v piatok zároveň povedal, že od vedúceho odboru organizačného a vnútornej správy mestského úradu Michala Dzurjanina dostal žiadosť o skončenie pracovného pomeru dohodou k 18. januáru.

Bročka nekomentoval, či tento jeho krok súvisí so zisteniami o volebnej dokumentácii a podnetom prokuratúre.

Dzurjanina vo funkcii dočasne nahradí Norbert Halász, ktorý neúspešne kandidoval do mestského zastupiteľstva v Bročkovom zoskupení nezávislých kandidátov Za lepšiu Trnavu.

Mestský úrad vypíše na budúci týždeň na túto pozíciu výberové konanie, Bročka v piatok avizoval, že Halász sa na ňom nezúčastní.

Voľbami v Trnave sa zaoberá aj Ústavný súd SR, na ktorý sa obrátil neúspešný kandidát na poslanca vo volebnom obvode Trnava – stred. Ten vo svojom podnete navrhuje opätovné prepočítanie hlasov v príslušnom volebnom obvode.

debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #Trnavský kraj #komunálne voľby #Peter Bročka