Mama s deťmi sa priotrávili aj na Kysuciach

Ďalší prípad priotrávených ľudí z oxidu uhoľnatého sa stal iba deň po výskyte nebezpečného plynu na zimnom štadióne v Čani.

20.01.2015 11:20 , aktualizované: 19:14
Turzovka, otrava, oxid uhoľnatý Foto: ,
Rodinný dom v Turzovke v utorok prehliadli súdny znalec, revízny technik, kominár i polícia.
debata

Jedovatý plyn ohrozil na živote rodinu v Turzovke. 34-ročnú mamičku a jej dve deti, 14-ročného chlapca a osemročné dievčatko, našli záchranári v pondelok večer v bezvedomí. Previezli ich do nemocníc v Čadci a Martine.

Presnú príčinu výskytu oxidu uhoľnatého v rodinnom dome zatiaľ experti neurčili. Zdrojom však podľa nich bol pravdepodobne plynový kotol. „Musela to byť technická príčina v kotle,“ mienil po obhliadke revízny technik Jozef Vavrica. V utorok boli aj s kominárom a so súdnym znalcom na obhliadke v dome, kde prehliadli komín i kotol. „Kúrili si v kozube a na večer si chceli prikúriť aj plynom. Kotol sa nezapálil a zostal tam plyn. Oni sa nadýchali a odpadli,“ hovorí súdny znalec v odbore energetika Karol Honner.

O pomoc na tiesňovú linku 112 volala v pondelok večer mama detí. Uviedla, že dcérke je zle a odpadla. No telefonát sa prerušil. „Mama ešte zavolala záchranku, ale už jej nebolo dobre rozumieť. A keď záchranári prišli, tak už aj ona bola odpadnutá,“ priblížil sused z vedľajšieho domu František Holka. Zdravotníci sa však nemohli dostať do uzamknutého domu. Pomôcť im prišli policajti i hasiči. Vchodové dvere museli vylomiť. Všetci traja ležali na zemi, chlapec v chodbe, mama s dcérkou v kuchyni. „Nikto nebol pri vedomí. Vyniesli sme spolu s hasičmi zranených a poskytli im prvú zdravotnú pomoc,“ opísal jeden zo zasahujúcich policajtov Jozef Hroš. „Hasiči odstavili prívod plynu do domu a bolo nutné dom odvetrať. Po odvetraní domu bol analyzátorom plynov prekontrolovaný dom, pričom neboli namerané žiadne zvýšené hodnoty,“ informovala hovorkyňa žilinských hasičov Miroslava Ondrichová.

Ako dodal sused Holka, záchranárom sa podarilo ešte na mieste prebrať mamu so synom, dcérku prevážali do nemocnice v bezvedomí. Najskôr do Čadce a potom do Martina. Žena s chlapcom zostali v Kysuckej nemocnici v Čadci. „Pacientka je na jednotke intenzívnej starostlivosti na internom oddelení. Jej stav si vyžaduje intenzívnu starostlivosť, keďže má zvýšené hodnoty karboxyhemoglobínu, takže momentálne podstupuje liečbu, aby tieto hodnoty klesli,“ uviedol napoludnie riaditeľ nemocnice Martin Šenfeld. 14-ročný chlapec zostal v nemocnici na pozorovaní, jeho stav bol zo všetkých troch postihnutých najlepší. Osemročná dcérka bola umiestnená na detskom ARE Univerzitnej nemocnice v Martine. „Je v stabilizovanom stave. Hladina oxidu uhoľnatého klesla oproti tomu, ako keď ju priviezli. Vývoj zdravotného stavu bude možné posúdiť v najbližších dňoch,“ povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Katarína Kapustová.

Či bude vôbec možné určiť, kde v kotle nastala technická chyba, je otázne. Ako uviedol revízny technik Jozef Vavrica, kotol je už starší typ a nevyrába sa. Momentálne je nefunkčný a oprava by bola dosť náročná. „Odporúčam dať nový kotol,“ dodal. Otázne je, kedy naposledy bola na kotle robená revízia. „Podľa vyhlášky sú revízie povinné raz do roka,“ upozornil s tým, že cena je okolo 30 eur. „Voči zdraviu a životu je to minimálna položka,“ dodal.

Otrava oxidom uhoľnatým spôsobí na Slovensku asi 150 úmrtí. Prvými príznakmi otravy sú únava, slabosť, bolesti hlavy, pocity na vracanie, letargia, zmätenosť až po bezvedomie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #otrava #Čadca #oxid uhoľnatý