Kotleba sa má k Beblavého podnetom vyjadriť písomne

Podnetmi poslanca Miroslava Beblavého na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Mariana Kotlebu pre možné porušenie ústavného zákona o konflikte záujmov sa v stredu zaoberala komisia Zastupiteľstva BBSK na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov.

21.01.2015 17:03
Marian Kotleba Foto: ,
Marian Kotleba.
debata (4)

Ako uviedol jej predseda Ján Šeševička, komisia županovi uložila, aby poslancom zastupiteľstva doručil svoje písomné stanovisko k Beblavého podnetom. Žiadne odporúčanie pre zastupiteľstvo neprijala. „Pán predseda by mal svoje písomné stanoviská poslať zároveň s pozvánkami na mimoriadne zasadnutie zastupiteľstva, ktoré sa má podnetmi zaoberať. To by sa malo konať začiatkom februára,“ uviedol Šeševička.

Hovorca BBSK Vladimír Gürtler uviedol, že župan Kotleba dnes pred členmi komisie podania poslanca Beblavého vyvrátil faktami ako neopodstatnené. „Predseda BBSK Marian Kotleba neporušil žiaden zákon a už vôbec nie Ústavný zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Možno teda konštatovať, že podanie nezaradeného poslanca NR SR Beblavého vychádzajú pravdepodobne buď z neznalosti príslušného zákona alebo z neznalosti skutkového stavu veci, respektíve ide o kombináciu obidvoch týchto faktorov,“ uviedol Gürtler.

Poslanec Beblavý doručil 8. januára Zastupiteľstvu BBSK dva podnety na Kotlebu. Prvý sa týka finančných darov, ktoré Kotlebovi posielajú na jeho účet aj zamestnanci samosprávneho kraja, čo v decembri potvrdil sám Kotleba.

Podľa Beblavého za to Kotlebovi hrozí pokuta vo výške 12 mesačných platov. Druhý sa týka Kotlebovho prevádzkovania živnosti aj vo funkcii predsedu BBSK, za čo mu podľa Beblavého hrozí pokuta vo výške šiestich platov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Beblavý #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj