Trenčín zrušil mestskú radu, nepotrebuje ju

Trenčianska radnica bude prvýkrát od novembrovej revolúcie fungovať bez mestskej rady. Poslanci mestského zastupiteľstva rozhodli o jej zrušení, pretože ju považujú za nepotrebnú. Podľa odborníkov je to síce zákonný, ale neštandardný krok.

23.01.2015 11:00
Trenčín, mestská rada, Richard Rybníček Foto: ,
Mestská radnica v Trenčíne bude v tomto volebnom období fungovať bez mestskej rady.
debata (3)

Návrh na zrušenie, resp. nezriadenie mestskej rady v Trenčíne predložil v utorok na rokovaní mestského zastupiteľstva trenčiansky primátor Richard Rybníček. Argumentuje, že mestská rada je v súčasnosti prebytočný orgán, ktorý stojí príliš veľa času, energie a financií. Po komunálnych voľbách v novembri 2014 sa významne zmenili pomery v zastupiteľstve, z ktorého sa vlastne vytratili politické strany. Štyri pätiny súčasných poslancov kandidovali ako nezávislí.

„V tejto chvíli je to zbytočný medzistupeň. Jej zrušenie prinesie celkovú úsporu za štyri roky asi 20-tisíc eur. Dohodli sme sa, že ako primátor budem komunikovať vždy so všetkými poslancami, veci sa budú riešiť na výboroch mestských častí a na komisiách, kde sme otvorení verejnosti,“ dodal Richard Rybníček. O tom, ako mesto využije ušetrené peniaze, jeho predstavitelia zatiaľ nerozhodli. Podľa primátora sa vždy, keď sa niečo ušetrí, objaví dilema, či tieto peniaze majú ísť na investičné akcie, napríklad na opravu ciest, alebo na splátku dlhov mesta. Rybníček vraví, že je skôr za druhú možnosť.

Za zrušenie mestskej rady hlasovala prevažná väčšina poslancov. Kamil Bystrický bol jediný, kto hlasoval proti. Vraví, že nesúhlasí so zrušením mestskej rady, pretože tým zastupiteľský zbor stráca možnosť, ktorú mali predchádzajúci poslanci. „Mestská rada vytvára platformu na komunikáciu medzi jednotlivými predsedami komisií pri mestskom zastupiteľstve. Bez nej trochu strácame inštitucionálny charakter správy mesta, a to je na škodu vzájomnej informovanosti. Podľa môjho názoru to malo zostať tak, ako to bolo doteraz,“ povedal Bystrický.

Politológ Miroslav Řádek považuje zrušenie mestskej rady za nesystémový krok. Vysvetľuje ho tým, že súčasný primátor, ktorý bol do funkcie zvolený druhýkrát po sebe, mal zrejme s mestskou radou v uplynulom volebnom období zlé skúsenosti, keď skonštatoval, že je nefunkčným orgánom. „Teoreticky boli zasadnutia mestskej rady inštitúciou, ktorá pomáhala riadiť chod mestskej politiky, jednak najvýznamnejších zoskupení v zastupiteľstve, jednak aj odborných útvarov mestského úradu. Teraz bude zrejme primátor využívať akési ad¤hoc dohody s poslancami na jednotlivé hlasovania,“ predpokladá politológ.

Právnik Vladimír Pirošík, odborník na komunálne právo, pripomína, že po právnej stránke je zrušenie mestskej rady v poriadku, samosprávy si ju môžu zriadiť dobrovoľne, žiadny zákon im to neprikazuje. „Druhá vec je, že samosprávy miest veľkosti Trenčína, najmä čo sa týka krajských miest, mestskú radu majú. Je to poradný orgán zastupiteľstva a primátora. Mestská rada má svoj význam, pretože dorovnáva možnú informačnú asymetriu v rámci dvoch samosprávnych orgánov, primátora a mestského zastupiteľstva,“ dodal Vladimír Pirošík.

V minulom volebnom období mali v mestskom zastupiteľstve prevahu poslanci za stranu Smer, v 25-člennom zastupiteľstve ich bolo 14, päť poslancov bolo nezávislých a ostatní kandidovali za SDKÚ, HZDS, SNS a Paliho kapurkovú veselú politickú stranu. Mestskú radu tvorilo osem poslancov, ktorí dostávali za túto prácu finančnú odmenu. V súčasnom zastupiteľstve je 20 nezávislých poslancov, jeden za Smer a štyria za širokú pravicovú koalíciu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Richard Rybníček #rada