Nemocnica v Košiciach už využíva nové operačné sály

V Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach už niekoľko dní funguje nové oddelenie detskej chirurgie a nový operačný trakt s kompletným prístrojovým vybavením na európskej úrovni. Jeho súčasťou sú tri operačné sály s kompletným zázemím, ktoré zodpovedá náročným požiadavkám starostlivosti o pacientov.

26.01.2015 15:00
lekári, kĺb, transplantácia, operácia, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa riaditeľky Detskej fakultnej nemocnice Ingrid Urbančíkovej oddelenie a tri operačné sály dali do predčasného používania a už minulý týždeň v stredu operovali prvých detských pacientov, ktorých stav si to neodkladne vyžadoval. Operačný trakt sa nachádza na piatom podlaží dostavby jedného z monoblokov nemocnice. Jeho poloha nad treťou klinikou anestéziológie a intenzívnej medicíny a novým oddelením detskej chirurgie výrazne skracuje čas transportu pacientov.

Všetky sály sú klimatizované, pričom jedna z nich disponuje takou výmenou vzduchu, ktorá zabezpečí aseptické prostredie. Funguje už aj chirurgické oddelenie s kapacitou 20 lôžok a pooperačná izba, kde sú pacienti monitorovaní a pod dohľadom sestry. Pacienti s náročnejšími stavmi sú umiestnení na klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny.

"Išlo o najnáročnejšiu etapu v rámci projektu zo stavbárskej stránky, ale aj zo stránky medicínskeho vybavenia. Rekonštrukcia kládla vysoké nároky aj na zamestnancov, pretože prebiehala za plnej prevádzky nemocnice. Všetky stavebné práce sa končia v januári,“ vysvetlila Urbančíková, pričom dodala, že poslednou etapou bude kolaudácia všetkých rekonštruovaných oddelení a priestorov, ktorú by sme mali absolvovať do konca februára. Definitívny termín skončenia projektu je koniec marca.

Doteraz museli vykonávať operácie v chirurgických sálach univerzitnej nemocnice. Len v minulom roku tam urobili vyše 1¤500 operačných výkonov, predovšetkým v detskej chirurgii a otorinolaryngo­lógii. Nový operačný trakt dáva do budúcnosti možnosť rozšíriť spektrum vykonávaných operačných výkonov aj na iné odbory, prednostne v neurochirurgii a urológii. Detská fakultná nemocnica v Košiciach začala v máji 2013 realizáciu projektu Rekonštrukcia, prístavba a nadstavba Detskej fakultnej nemocnice, financovaného z Operačného Zdravotníctvo Európskej únie. Súčasťou projektu bola aj nadstavba dvoch podlaží na jednom z monoblokov.

Jednotlivé poschodia spája novovybudovaný lôžkový výťah. Pôvodne sa oddelenie detskej chirurgie nachádzalo na 15. poschodí výškovej budovy univerzitnej nemocnice a detská nemocnica využívala priestor dvoch operačných sál univerzitnej nemocnice, ktoré boli na prízemí tejto budovy. Rekonštrukcia a nadstavba detskej nemocnice stála celkovo 14 miliónov eur, pričom za nový operačný trakt a lôžkové chirurgické oddelenie zaplatili okolo osem miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Košice #nemocnica #operácie #operačná sála #chirurgia