Kukláčov nechcú v Rusovciach ani v Stupave

Cvičisko pre kukláčov, ktoré roky nedalo spávať obyvateľom bratislavskej mestskej časti Rusovce, by sa malo presťahovať do Stupavy. Ministerstvo vnútra plánuje do nového strediska naliať milióny eur. I keď tvrdí, že bude v neobývanej zóne, Stupavčania nie sú týmto riešením nadšení a boja sa guliek a hluku.

27.01.2015 13:30
cvičisko, streľba, stupava, rusovce, kukláči,... Foto: ,
Cvičisko pre kukláčov v bratislavskej mestskej časti Rusovce.
debata (9)

Vybudovanie novej strelnice ohlásil ešte minulý týždeň minister vnútra Robert Kaliňák. Odpovedal tak na nekončiace sa sťažnosti Rusovčanov, ktorým prekáža hlučná streľba. Niektorí dokonca tvrdia, že guľky skončili v stene ich domu alebo v záhrade. Navyše tamojšia strelnica nespĺňa všetky požiadavky.

Nespokojní obyvatelia Rusoviec mali voči Kaliňákovi jedinú žiadosť – presťahovať cvičisko na iné miesto. Ten sa im snaží vyhovieť a nové výcvikové stredisko pre kukláčov chce vybudovať v katastri Stupavy, na ľavej strane diaľnice D2, neďaleko Volkswagenu. Malo by sa tak stať do dvoch rokov. Okrem strelnice tam má vzniknúť aj protiteroristické centrum. Ministerstvo práve vykupuje pozemky vo vytypovanej lokalite. „Nová strelnica nebude vybudovaná skôr ako za 24 mesiacov, pretože je tam problém s vyvlastňovaním,“ doplnil minister s tým, že rezort získal už tretinu pozemkov. Financie na vybavenie strelnice chce získať z eurofondov.

„Ľudia z protiteroris­tického komanda musia byť perfektne vycvičení. Policajný útvar musí byť natoľko pripravený, aby vedel garantovať bezpečnosť ostatných obyvateľov. Pre nás je nepríjemné, že spôsobujeme akékoľvek nepohodlie pre obyvateľov,“ povedal Kaliňák na parlamentnom brannobezpečnostnom výbore. Kukláči si v stredisku skúšajú rôzne modelové situácie, s ktorými sa počas služby stretávajú. Cvičia, ako čo najrýchlejšie vniknúť do domu, ako zneškodniť páchateľa alebo presne strieľať.

Obyvateľov Stupavy správa o pripravovanej strelnici zaskočila. Primátor Roman Maroš sa o plánoch štátu dozvedel z rádia. „Takýto prístup ma mrzí. Pokiaľ ministerstvo uvažuje o takomto projekte, považoval by som za korektné, aby to s nami prerokovalo. Momentálne viem len to, kde by strelnica mala vyrásť,“ hovorí Maroš s tým, že nedostatok informácií môže v meste vyvolať paniku. Nikto totiž nevie, čo by stredisko pre kukláčov malo obsahovať. Či tam budú strelnice, alebo sa budú skúšať aj pyrotechnické streľby či cvičenia s vrtuľníkom.

„Máme oprávnené obavy a chceme vedieť podrobnosti. Okamžite po vyhlásení ministra sa nás Stupavčania začali pýtať, čo sa deje a či o tom niečo vieme. Vzápätí som požiadal ministerstvo o stretnutie, zatiaľ nám neodpovedali,“ dopĺňa primátor. Ministerstvo vnútra sa bráni, rokovania vraj prídu neskôr, keď bude mať projekt „reálnejšie rozmery“.

„Dobre vedeli, že budeme proti. Kto by chcel mať pod oknami kukláčov a každé ráno počúvať strieľanie. Budú nás chcieť vyradiť z hry. Ale my tu žijeme, my sem chodíme do práce a máme právo vedieť, čo sa v našom meste robí,“ hovorí 47-ročný Stupavčan, ktorý nechcel zverejniť svoje meno.

Kým Stupavčania broja proti cvičisku, obyvatelia Rusoviec sa tešia, že sa ho konečne zbavia. „Aj keď chápeme dôležitosť tohto výcvikového strediska, uvítali by sme, keby sa strelnica presťahovala. Žiadne oficiálne oznámenie o zámere presunúť ju na iné miesto nám však zatiaľ nebolo doručené,“ uvádza starosta Rusoviec Dušan Antoš. Časť obyvateľov sa opakovane sťažuje na hluk a v roku 2012 spísala aj petíciu za zrušenie výcvikového centra. Upozorňovala v nej, že vedľa strelnice vedie cyklotrasa do Rakúska a v okolí sú aj polia, škola či škôlky. Jedna obyvateľka sa tiež sťažovala, že jej guľka zo strelnice vletela do obývačky. Podľa ministerstva vnútra sa však nedokázalo, že táto guľka skutočne patrila kukláčom.

Podľa rezortu cvičia kukláči v Rusovciach zhruba trikrát do týždňa, od ôsmej ráno až do obeda. Obyvatelia sú o tom informovaní pomocou rozhlasu alebo webovej stránky. Samotné vybavenie rusovskej strelnice spadá pod utajované skutočnosti. „Každá strelnica je účelovo vybavená, nedá sa to zovšeobecniť. Ľudia z okolitých domov väčšinou počujú hluk, streľbu, nie je im čo závidieť. Preto by takéto strediská mali byť na miestach, kde sa neplánuje stavať, kde už ďalšie domy nepribudnú,“ hovorí bezpečnostný expert Juraj Zábojník. Kým sa strelnica z Rusoviec presťahuje, obyvateľom by mali pomôcť protihlukové valy. Sú však skeptickí, minister ich sľúbil už pred niekoľkými rokmi.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #kukláči #Rusovce #Stupava #Robert Kaliňák #cvičisko