Starostu a poslancov Hodejova nevzali do väzby

Sudca pre prípravné konanie na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici nevzal do väzby starostu a troch poslancov obce Hodejov v okrese Rimavská Sobota stíhaných za korupciu a prepustil ich zo zadržania.

30.01.2015 18:38
debata

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal voči rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR, uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Starostu Štefana I. a jeho troch spoluobvinených predviedli pred sudcu vo štvrtok popoludní. Sudca konanie o návrhu prokurátora na väzbu večer prerušil, pretože obvinení mu predložili dokumenty o tom, že sa vzdávajú svojich mandátov. Účinnosť vzdania sa mandátov však nastala až po ich doručení na obecný úrad. Sudca si túto skutočnosť overil a po dokončení výsluchu obvinených prepustil zo zadržania.

Starostu obvinili z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, zneužívania právomocí verejného činiteľa a z trestného činu podplácania. Poslancov stíhajú za trestný čin prijímania úplatku. Starosta vlani vyplácal poslancom odmeny mesačne vo výške dvesto eur za to, že hlasovali v jeho prospech. Trvalo to asi pol roka a neoprávnene bolo vyplatených viac ako tritisíc eur.

Prípadom sa zaoberá vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry NaKA, expozitúra Stred.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #súd #Hodejov