Kotleba vysvetľoval podozrenia z porušenia zákona

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba na mimoriadnom zasadnutí krajského zastupiteľstva vysvetľoval podozrenia z porušenia ústavného zákona o konflikte záujmov, na ktoré zastupiteľstvo upozornil v dvoch podnetoch poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý.

31.01.2015 17:33 , aktualizované: 18:37
debata (16)

Prvý sa týka finančných darov, ktoré Kotlebovi posielajú na jeho účet aj zamestnanci BBSK, za čo mu podľa Beblavého hrozí pokuta vo výške 12 mesačných platov. Druhý sa týka Kotlebovho prevádzkovania živnosti aj vo funkcii predsedu BBSK, za čo mu podľa Beblavého hrozí pokuta vo výške šiestich platov.

Kotleba pred poslancami uviedol, že finančné dary neprijímal v súvislosti so svojou funkciou predsedu BBSK, ale v súvislosti so svojou občianskou aktivitou ako vlastníka pozemku pod časťou nelegálnej osady v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava. Konkrétne ich chce použiť na kúpu bagra, ktorým plánuje „upratať“ svoj pozemok, pričom celkové náklady odhadol na minimálne 50-tisíc eur.

K druhému podnetu povedal, že podnikateľskú činnosť nevykonával vo funkcii predsedu BBSK ani jeden deň, pretože živnosť má pozastavenú nielen od 1. júna 2014, ako vo svojom podnete uviedol Beblavý, ale mal ju pozastavenú aj od marca 2010 do 31. mája 2014. Kotlebovu emotívnu prezentáciu, v ktorej používal spojenia ako „cigánski paraziti“, „vypálenie hradu Krásna Hôrka“ či „cigánske stavby“ odmenili jeho priaznivci z radov prítomnej verejnosti viackrát ováciami a potleskom v stoji.

V následnej diskusii sa Kotlebu zastali nezávislí poslanci Jozef Šimko a Miroslav Suja. Podľa Šimka ide o politický cirkus, na ktorom má väčší podiel Beblavý než Kotleba a za Beblavého podaniami vidí dohodu strán Sieť a Smer-SD. Svoj príspevok ukončil tým, že Kotlebovi sám na bager poskytne 200 eur, za čo si vyslúžil búrlivý potlesk prítomných Kotlebových priaznivcov.

Poslankyňa Andrea Baníková (Smer – KDH) uviedla, že od zvolenia za verejného funkcionára sa už Kotleba nemôže považovať za občianskeho aktivistu a nemôže preto ani pokračovať v zbierkach ako občiansky aktivista, pretože mu to zákon neumožňuje.

„Tu sa vedie diskusia, ktorá sa snaží zaviesť úplne inam ako je podstata problému: že skutočne tie peňažné dary v čase výkonu svojej verejnej funkcie prijímal. Keby si bol založil nejaké občianske združenie, prípadne nadáciu, na ktorú by mu mohla verejnosť peňažné prostriedky poukazovať, alebo na účet Ľudovej strany Naše Slovensko, v tom prípade by to bolo čisto legálne. Ale nie na jeho osobný účet a v čase výkonu jeho verejnej funkcie,“ uviedla Baníková. Podotkla tiež, že Kotleba si môže bager prenajať, čo stojí zhruba 500 eur na deň.

Poslanci nakoniec rozhodli, že Beblavého podnety preverí poslanecká komisia na ochranu verejného záujmu a stanovisko k nim predloží na zasadnutie Zastupiteľstva BBSK. Predsedu komisie na ochranu verejného záujmu poverili, aby v mene Zastupiteľstva BBSK požiadal Kotlebu o písomné vyjadrenie ku všetkým skutočnostiam uvedeným v podnetoch, aby tiež požiadal príslušnú banku o informácie o účtoch vedených na meno Mariana Kotlebu a zaslanie výpisov z nich, a tiež požiadal odbor živnostenského podnikania okresného úradu o dátumy registrovania a zrušenia Kotlebových živnostenských oprávnení.

Župan chcel dať v diskusii slovo aj niekoľkým zástupcom z verejnosti, čo mu však väčšina poslancov znemožnila tým, že odhlasovala ukončenie diskusie. Pre médiá sa Kotleba odmietol vyjadriť s tým, že všetko povedal na zasadnutí.

Poslanci ukončili rozpočtové provizórium

Rozpočtové provizórium, v ktorom bol Banskobystrický samosprávny kraj, sa končí. Krajskí poslanci prelomili veto župana Mariana Kotlebu a rozpočet definitívne schválili v rovnakej podobe, v akej ho prvýkrát schválili ešte v decembri. V diskusii vystúpil iba Kotleba, ktorý sa vyjadril, že rozpočet nepodpísal z dôvodu nesúhlasu s presunom viacerých výdavkov z konkrétnych projektov do takzvanej všeobecnej rezervy BBSK a rezerv jednotlivých programov rozpočtu.

Podľa schváleného rozpočtu má BBSK tento rok hospodáriť vyrovnane, s príjmami a výdavkami takmer 150,13 milióna eur, pri bežných príjmoch vyše 143,02 milióna eur a kapitálových príjmoch takmer 6,7 milióna eur. Z prebytku bežného rozpočtu takmer 7,8 milióna eur sa má kryť 3,65-miliónový schodok kapitálového rozpočtu a vyše 4,1-miliónový schodok finančných operácií. 

Vlani bol BBSK v rozpočtovom provizóriu do polovice apríla, kedy zastupiteľstvo na mimoriadnom zasadnutí prelomilo Kotlebovo veto a potvrdilo roz­počet v podobe, ako ho schválilo na konci februára. Poslanci mu zároveň odobrali jeho dovtedajšie kompetencie na schvaľovanie zmien rozpočtu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj