Nezištnú pomoc odmenia v Bratislave DOBROkarty so zľavou

Bratislavské dobrovoľnícke centrum spustilo novú kampaň Hľadáme DOBROdruhov. Hľadá v nej nielen dobrovoľníkov, ale aj všetkých tých, ktorí chcú dobrovoľníctvo podporiť. Za nezištnú prácu môžu dobrovoľníci získať DOBROkartu, s ktorou dostanú zľavy vo vybraných bratislavských podnikoch či organizáciách.

04.02.2015 12:30
debata

O novej kampani v stredu na tlačovej konferencii informovala výkonná riaditeľka Bratislavského dobrovoľníckeho centra Alžbeta Mračková.

Dobrovoľníci, ktorých združuje Bratislavské dobrovoľnícke centrum, pomáhajú dobrovoľne a nároku na odmenu. V dobrovoľníckom centre si však myslia, že si ľudia za svoju nezištnú prácu odmenu zaslúžia, vymysleli preto pre nich DOBROkartu.

Získať ju môžu tí dobrovoľníci, ktorí za rok venujú dobrovoľníctvu minimálne 40 hodín. Karta držiteľom ponúka zľavy v 14 podnikoch a organizáciách v hlavnom meste, ktoré sa do projektu zapojili.

S polovičnou zľavou na vstupnom sa tak aktívni dobrovoľníci dostanú napríklad do Galérie mesta Bratislavy alebo si zaplávajú v bazéne na plavárni Iuventa. S kartou sa dostanú lacnejšie aj na predstavenia komorného divadla TICHO a spol.

Dobrovoľnícka karta držiteľom ponúka napríklad aj lacnejšie jazykové kurzy či zľavu z účtu v zapojených bratislavských podnikoch. Zapojené podniky, v ktorých platí DOBROkarta, sú označené nálepkou.

Zapojiť sa do projektu môže každý – jednotlivec či organizácia. „Hľadáme ľudí a organizácie, ktorí sa chcú stať DOBROdruhmi – teda druhmi, ktorí robia dobro,“ priblížila myšlienku kampane Mračková.

Každý, kto má chuť pomáhať, sa môže zaregistrovať na internetovej stránke Bratislavského dobrovoľníckeho centra www.dobrovolnictvoba.sk, poslať e-mail, zavolať či prísť osobne do kancelárie na Námestí SNP. Aktuálne má centrum podľa Mračkovej v databáze vyše 900 dobrovoľníkov a 100 organizácii, ktoré ich pomoc hľadajú.

Bratislavské dobrovoľnícke centrum spustilo svoju činnosť v septembri 2013 a jeho poslaním je združovať ľudí ochotných pomáhať organizáciám, ktoré túto pomoc potrebujú. Zároveň tiež centrum učí organizácie, ako s dobrovoľníkmi pracovať.

„Vyvrcholením tejto snahy je práve kampaň Hľadáme DOBROdruhov, ktorá spája niekoľko na prvý pohľad odlišných svetov. Kampaň prepája neziskové organizácie a dobrovoľníkov so samosprávou, verejnými inštitúciami, ale aj súkromnými podnikmi,“ povedala spisovateľka a členka správnej rady Bratislavského dobrovoľníckeho centra Petra Nagyová Džerengová.

Podľa jedného z dobrovoľníkov Andreja Matulíka má dobrovoľníctvo svoje čaro. „Zahŕňa to zábavu, spoznal som veľa zaujímavých ľudí, s ktorými sa stretávam doteraz a dostal som sa na miesta, kde by som sa inak asi nedostal,“ priblížil svoje skúsenosti dobrovoľník Andrej. Ako dodal, k dobrovoľníctvu sa dostal náhodou pri hľadaní práce a odvtedy nezištne pomáha v organizácii Greenpeace.

Zriadenie Bratislavského dobrovoľníckeho centra schválili mestskí poslanci v decembri 2012. Na prevádzku či mzdy pre zamestnancov finančne prispieva aj mesto Bratislava. Úlohou Bratislavského dobrovoľníckeho centra je vytvárať prostredie pre rozvoj dobrovoľníctva v Bratislave. Centrum prepája dobrovoľníkov s organizáciami a sprostredkúva medzi nimi kontakt.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #dobrovoľníci