Súd zamietol odstránenie bilbordov RegioJetu

Okresný súd v Nitre zamietol žiadosť primátora Nitry Jozefa Dvonča o predbežné opatrenie na odstránenie bilbordov firmy RegioJet, obviňujúcich ho z korupcie a klientelizmu.

09.02.2015 08:20 , aktualizované: 14:07
debata (6)

„Vyhovením návrhu na nariadenie predbežného opatrenia by súd v podstate prejudikoval rozhodnutie vo veci samej, týkajúcej sa ochrany osobnosti navrhovateľa,“ povedal hovorca Krajského súdu v Nitre Mário Pivarči. V tomto prípade by podľa neho vyhovením návrhu súd akoby dal vopred Dvončovi za pravdu.

Predbežné opatrenie žiadal Dvonč v súvislosti s trestným oznámením pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohovárania, ktoré podal na Okresnú prokuratúru v Nitre ešte 5. januára. Rozhodnutiu súdu Dvonč nerozumie. „Som presvedčený, že texty na bilbordoch pôsobili urážlivo a boli urážkou nielen mňa ako primátora, ale aj občanov Nitry,“ povedal a dodal, že spis si spolu s právnikmi naštuduje a v zákonnej pätnásťdňovej lehote sa pravdepodobne odvolá.

Primátor pripravuje aj žalobu na ochranu osobnosti. Otázkou, či sa naozaj stal neoprávnený zásah do práva na ochranu osobnosti primátora, sa bude súd zaoberať až v konaní vo veci samej, kde vykonajú aj dôkazy.

Kampaň s 50 bilbordmi proti korupcii a klientelizmu začal RegioJet ako protest proti rozhodnutiu Bratislavského samosprávneho kraja nevydať mu licenciu na prevádzkovanie diaľkovej autobusovej linky Bratislava – Nitra – Banská Bystrica.

Nesúhlasné stanovisko k vydaniu licencie vtedy vydalo mesto Nitra. Dvonč toto stanovisko vysvetľoval plánovanou rekonštrukciou autobusovej stanice a tiež zhustenou dopravou v centre mesta. Dopravca tvrdil, že splnil všetky zákonné požiadavky pre získanie licencie, keďže súhlasil, že spoje z Bratislavy do Banskej Bystrice nebudú v súbehu s inou dotovanou autobusovou dopravou. Keď neuspel so žiadosťou v Bratislavskom kraji, požiadal RegioJet o vydanie licencie v Banskobystrickom kraji. Ten mu licenciu 13. januára udelil a od 2. februára jazdia autobusy z Bratislavy do Banskej Bystrice a späť sedemkrát denne a do Nitry štrnásťkrát denne.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Nitra #RegioJet #prokurátor #bilbordy #Jozef Dvonč