Biele čiapky domov odrežú reťazami

Jemná snehová perina sa po oteplení mení na ťažkú masu snehu. Môže narobiť problémy, alebo aj zničiť vzácne drevenice, ktoré sú v skanzene vo Vychylovke. Aby sa tak nestalo, pracovníci múzea z nich túto mohutnú záťaž musia vždy po výdatnom snežení zhadzovať.

12.02.2015 13:00
sneh, strecha, Vychylovka, skanzen Foto: ,
Odrezaná vrstva snehu padá zo strechy ako lavína.
debata (1)

"Teraz je sneh pomerne ťažký, čo by mohlo poškodiť šindeľ alebo prelomiť strechu. Sneh na nich sa drží oveľa dlhšie, ako sa keď sa v domoch býva a kúri,“ hovorí správkyňa kysuckého skanzenu Vychylovka Janka Berešová.

Vo vysunutej prírodnej expozícii Kysuckého múzea z Čadce je 34 objektov, rôzne zrubové domy, obytné drevenice, hospodárske či sakrálne stavby. Vzácna ľudová architektúra, dôkaz toho, ako sa kedysi žilo na Kysuciach.

V zime je skanzen zatvorený, no v lete jeho prehliadka trvá asi jednu hodinu. A asi toľko teraz trvá pracovníkom múzea, kým sa prebrodia len k jednému objektu. Prichádzajú k nemu s reťazami, na ktoré inak v lete uväzujú hospodárske zvieratá. V zime poslúžia na zhadzovanie snehu.

"Čím je reťaz tenšia, tým je lepšia, lebo keď je hrubá, ide ťažko do ľadu. Takže tenšia, ale musí byť silná a oceľová. Potom to ide dobre, no a my musíme mať dobré a silné ruky,“ hovorí Jozef Griga, pracovník múzea, ktorý v letnej sezóne ako rušňovodič riadi vláčik lesnej úvraťovej železničky, ktorej trať prechádza skanzenom.

V stredu zmerali snehovú pokrývku na jednej z dreveníc, mala asi 80 centimetrov. Chlapi stoja hore na streche aj pod chalúpkou. A ťahajú každý svoj koniec reťaze. Ako s ňou kráčajú, tak z nej odrežú vrstvu snehu. Padá dole ako lavína. "Keď je sneh zamrznutý k šindľu, tak sa to dá, ale keď je oddelený od šindľa, tak sa veľmi šmýka. Je to náročné na nohy,“ opísal ďalší z pracovníkov skanzenu, tiež rušňovodič Ján Gavenčiak.

zväčšiť Zhadzovanie snehu zo všetkých 34 objektov trvá... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
sneh, Vychylovka, skanzen, drevenica Zhadzovanie snehu zo všetkých 34 objektov trvá asi týždeň.

"Ten, čo je hore, to má veľmi ťažké. Musí ťahať reťaz proti kopcu a dobre sa udržať na streche. No a ten, čo je dole, sa musí prebrodiť snehom a dať pozor, aby ho nezasypal sneh zo strechy,“ dopĺňa Griga.

Správkyňa skanzenu vo Vychylovke Janka Berešová hovorí, že zhadzovanie snehu zo všetkých 34 objektov im trvá asi týždeň. Najskôr očistia hlavné budovy, potom tie menšie. „No a keď dlho a výdatne sneží, tak sa stane, že keď dočistíme poslednú stavbu, môžeme začínať odznova,“ povedala.

Skanzen vo Vychylovke začali budovať pred 40 rokmi. V roku 1981 ho sprístupnili verejnosti. V podstate v skanzene zachránili najvzácnejšie stavby z kysuckých obcí Riečnica a Harvelka, ktoré zanikli, keď na ich mieste vybudovali vodnú nádrž Nová Bystrica.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sneh #skanzen Vychylovka #Kysucké múzeum