Belujčania chcú zastaviť výrub stromov

V Beluji sa rozpútal boj o záchranu stromov. V okolí dvoch miestnych potokov ich vodohospodári chcú vyrúbať takmer 3 300. Zdôvodňujú to tým, že ide o protipovodňové opatrenie, ktoré ochráni obec pred veľkou vodou.

24.02.2015 12:00
Beluj, výrub stromov, stromy, Ondrej Macko Foto: ,
Belujčania chcú zastaviť výrub stromov na dvoch miestnych potokoch. Na snímke Ondrej Macko z petičného výboru.
debata (3)

Ľudia z dediny, ktorá patrí medzi najzaplavovanejšie v Banskoštiavnickom regióne, sú však proti a žiadajú zastavenie výrubu. Obávajú sa ešte väčšej hrozby povodní. Problém už posunuli prokuratúre aj inšpekcii životného prostredia.

O vyrúbaní tisícov stromov v korytách a na brehoch Belujského a Brezínskeho potoka sa miestni dozvedeli iba v januári, keď nastúpilo nové vedenie obce. Spísali petíciu, ktorou tomu chceli zabrániť, no nepodarilo sa. Minulý týždeň sa výrub rozbehol naplno.

„Sme presvedčení, že to bude mať negatívny dosah na bezpečnosť, zdravie a životy našich obyvateľov aj na ich majetok. Našu obec roky sužujú povodne, ak dôjde k vyrúbaniu stromov v takomto rozsahu, bude to ešte horšie, lebo vodu nebude mať čo zadržiavať. Nehovoriac o tom, že dôjde k narušeniu životného prostredia,“ hovorí predsedníčka petičného výboru a obecná poslankyňa Tatiana Drímaj Recká.

Člen výboru Ondrej Macko dodáva, že ľudia sú pobúrení, lebo o plánovanom výrube predtým nevedeli. Bývalé vedenie obce ich o tom neinformovalo a všetci boli postavení pred hotovú vec. „Celé by sa to malo pozastaviť a nanovo prehodnotiť,“ povedal.

Chcú dosiahnuť, aby vodohospodári výrub zastavili do vypracovania odbornej štúdie, ktorá zohľadní všetky faktory, ktoré sa podieľajú na vzniku povodní v ich dedine. Podľa novozvolenej starostky Moniky Zlesíkovej už oslovili organizácie, ktoré sa touto problematikou zaoberajú.

Protesty proti výrubu nie sú podľa hovorcu Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľuboša Krna opodstatnené. Zdôraznil, že zákon ukladá vodohospodárom povinnosť starať sa o vodné toky a prietočnosť korýt. „Ich vyčistením pomôžeme obyvateľom tejto obce. Ide o protipovodňové opatrenia, o odstránenie nežiaducich drevín, zlepšenie prietočnosti a v konečnom dôsledku o lepšiu ochranu pred povodňami,“ povedal s tým, že nejde o holorub, ale o tzv. prebierkový výrub.

Problémom sa na základe petície zaoberal odbor starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Banskej Štiavnici, ktorý v Beluji vykonal štátny dohľad. Podľa jeho vedúceho Vladimíra Gálika je všetko v súlade so zákonom.

„Na základe terénnej obhliadky sme konštatovali, že výrubom nebudú dotknuté záujmy prírody a krajiny a môže sa uskutočniť. Boli tam s nami aj zástupcovia štátnej ochrany prírody, ktorí sú gestormi odbornosti, a ani oni nemali výhrady,“ uviedol. Spresnil, že vodohospodári zo zákona na takýto výrub nepotrebujú povolenie, stačí, keď ho oznámia.

Niektorí odborníci však opodstatnenosť vyrúbania takého množstva stromov spochybňujú. „Z hľadiska ekológie a environmentalistiky to v žiadnom prípade nepovažujem za vhodné protipovodňové opatrenie,“ povedal Slavomír Búci, spoluautor Regionálneho územného systému ekologickej stability okresu Banská Štiavnica.

„Vyťažiť by mali tie, ktoré sú v koryte prekážkou, staré a naklonené, určite nie 90 percent brehových porastov. Základom protipovodňových opatrení na každom takomto toku sú totiž dobre vyvinuté brehové porasty, ktoré koreňovým systémom zabraňujú erózii,“ dodal s tým, že účinnejším riešením by bol suchý polder, ktorý prívalové vody zadrží. Dva suché poldre podľa Krna vodohospodári v Beluji plánujú, kedy ich vybudujú, závisí od peňazí.

Belujskí aktivisti sa nemienia vzdať. Podľa šéfky petičného výboru chcú využiť všetky dostupné právne kroky, aby výrub zastavili a zachránili aspoň polovicu stromov. Obrátili sa preto aj na prokuratúru a inšpekciu životného prostredia.

Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici podnet na preskúmanie zákonnosti postupu štátnych orgánov dostala minulý týždeň, preverovať ho bude žiarska okresná prokuratúra. Inšpekcia životného prostredia tiež potvrdila, že 18. februára prijala podnet na prešetrenie oprávnenosti výrubu drevín v Beluji a bude sa ním zaoberať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #povodne #životné prostredie #výrub stromov #Beluj