V Sečovciach dokončujú 24 bytov pre mladé rodiny

Výstavbu prvých 24 nájomných bytov pre mladé rodiny chcú odovzdať do užívania na Blatnej ulici v Sečovciach v okrese Trebišov do konca roka. Ako informovala pracovníčka komunikačného referátu mesta Sečovce Lýdia Vereščáková, prvé byty má dodávateľ, spoločnosť Stavimat, skolaudovať v lete, najneskôr v septembri. Nájomníci sa do nich nasťahujú do konca roka.

25.02.2015 13:42
debata (2)

Konateľ spoločnosti Stavimat Jozef Horvát uviedol, že vianočné sviatky by tu už podľa neho mali tráviť prví nájomníci. Mestské zastupiteľstvo rozhodne o tom, či nájomníkov vyberie zo zoznamu podľa poradia, žrebovaním, alebo iným spôsobom. Bude tiež určovať výšku nájomného.

Byty sú dvojizbové, s murovaným sociálnym zariadením, vlastným kotlom na kúrenie a teplú vodu. Každý byt bude mať jedno parkovacie miesto. Objekt je v tichej lokalite, v blízkosti sú jasle a škôlka.

Prvú etapu výstavby bytov na Blatnej ulici mesto začalo riešiť ešte v roku 2012. Súkromný investor ich navrhol vytvoriť rekonštrukciou chátrajúcej budovy, kde v minulosti sídlila odevná firma, s tým, že byty vybuduje vo vlastnej réžii a následne ich na základe zmluvy o budúcej zmluve mesto odkúpi. Financovanie projektu zo strany mesta mal zabezpečiť úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania a dotácia z ministerstva dopravy.

„Mesto nič neriskovalo – ak by mu štát úver neschválil, firma by byty musela zafinancovať sama. Ak štát mesto podporí, firme za ne zaplatí, ale až po skolaudovaní bytov, ich znaleckom ohodnotení a zapísaní vecného bremena v prospech ŠFRB,“ vysvetlil primátor mesta Jozef Gamrát (NEKA). Dodal, že zmluvu o úvere so ŠFRB vo výške 859 560 eur mesto podpísalo vlani v lete a v septembri uzatvorili zmluvy s ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja na poskytnutie dotácie na byty a technickú vybavenosť.

Firma bude v stavbe bytov pokračovať

Ako uvádza konateľ dodávateľskej spoločnosti Horvát, firma ešte vlani deklarovala záujem v rekonštrukcii pokračovať druhou etapou. Počas nej po oboch stranách hlavnej budovy majú vzniknúť krídla s ďalšími 21 bytmi. Podobne ako pred 1. etapou s ponukou oslovili mesto. Ďalšie byty však v Sečovciach zatiaľ nepribudnú. Finančná komisia investíciu do výstavby ďalších 21 bytov na Blatnej ulici neodporučila. Obáva sa, že zostanú prázdne. Šéfka komisie Monika Bérešová radí počkať, ako sa naplní prvých 24 bytov.

Horvát avizoval, že napriek súčasnému opatrnému postoju finančnej komisie ďalšie byty na Blatnej predsa len postavia. „Zatiaľ z vlastných zdrojov. Súbežne s dokončovaním prvých bytov chceme urobiť aj hrubú stavbu druhej etapy. V opačnom prípade by totiž nájomníci bývali na stavenisku,“ povedal Horvát. Nevylúčil, že potom byty opäť ponúknu mestu na odkúpenie – v tom čase už bude jasné, aký záujem bol o prvých 24 bytov.

Pre prideľovanie týchto bytov platia štátom určené podmienky. Ako uviedla Vereščáková, mesto eviduje vyše dvesto žiadateľov o byt, no z nich štátom určené podmienky spĺňa 54 žiadateľov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rodina #nájomné byty #Sečovce