Pellegrini prijal protestujúcich pri Bratislavskom hrade

Pokojný protest proti výstavbe garáží na Bratislavskom hrade sa v piatok koná pri múroch Bratislavského hradu. Krátko po začiatku protestu prijal zástupcov protestujúcich predseda NR SR Peter Pellegrini a kancelár NR SR Daniel Guspan.

27.02.2015 15:39
protest, Bratislavský hrad Foto: ,
Účastníci protestu proti výstavbe garáží na Bratislavskom hrade. Protestné zhromaždenie sa rozhodlo zablokovať prístup nákladných vozidiel do areálu Bratislavského hradu.
debata

Protestujúcim objasnili situáciu okolo výstavby podzemných garáží a rekonštrukcie Hradu. Avizovali, že NR SR približne o dva týždne pripraví k téme obnovy Bratislavského hradu odbornú konferenciu a pozve na ňu aj zástupcov protestujúcich.

Konanie protestu oznámilo na piatok od 13:00 do 19:00 združenie Krásy pamiatok na Slovensku. Združenie sa týmto pripojilo k výzve občianskej iniciatívy SOS Bratislavský hrad, ktorá tento týždeň na tlačovej besede informovala o svojich kroky na pozastavenie výstavby garáží. Stavba garáží nemá podľa protestujúcich združení pokračovať dovtedy, než vznikne odborná komisia zostavená z domácich a zahraničných odborníkov. Komisia by mala posúdiť architektonický projekt na severnej terase hradu, kde majú byť umiestnené aj štvorpodlažné podzemné garáže a nájsť riešenie dôstojnej prezentácie unikátnych nálezov.

Predstavitelia SOS Bratislavský hrad, Spolku architektov Slovenska a ďalší odborníci podrobne informovali o svojich krokoch a snahách v pondelok 23. februára na tlačovej besede v Bratislave. Chcú garanciu ochrany na Hrade nájdených vzácnych pamiatok z keltských čias a ich dôstojnú prezentáciu verejnosti, pozastavenie a následnú zmene projektu štvorpodlažných podzemných garáží, napríklad na výstavné priestory pre národné múzeum či národnú galériu.

Predstavitelia občianskej iniciatívy SOS Bratislavský hrad sa minulý týždeň obrátili na premiéra Roberta Fica s občianskou výzvou na pozastavenie výstavby garáží, jazdiarne a záhrady na bratislavskom hradnom kopci dovtedy, kým nebude pripravený plán záchrany a dôstojnej prezentácie všetkých nájdených pamiatok. Ak sa práce dočasne nezastavia najneskôr 28. februára, tak avizujú v lokalite nálezov protesty. Občianska iniciatíva prehlasuje, že nekoná pod vplyvom politických či ekonomických záujmov. Úrad vlády SR odkázal občiansku iniciatívu SOS Bratislavský hrad na vedenie Národnej rady (NR) SR, ktorá má Hrad v správe.

Na predsedu NR SR Petra Pellegriniho sa v otvorenom liste 18. februára obrátil prezident Spolku architektov Slovenska (SAS) Juraj Hermann. Šéfa parlamentu v záujme ochrany pamiatok požiadal o prehodnotenie projektu. Garáže podľa SAS do areálu hradu nepatria, túto potrebu vyriešili garáže oproti Hradu, v národnej rade a pod západnou terasou Hradu. Nikto podľa prezidenta SAS nechce, aby sa jama zasypala a doterajšia práca vyšla navnivoč. Projekt by sa však mohol upraviť a aspoň čiastočne slúžiť na kultúrne účely, mohli by sa tam prezentovať i nájdené pamiatky.

NR SR dlhodobo tvrdí, že jedinečné pamiatky z keltských dôb objavené na severnej terase Bratislavského hradu výstavba podzemných garáží neohrozí. Pre ochranu pamiatok sa posunul vjazd do garáže. Podľa predsedu parlamentu Petra Pellegriniho sa národná rada musí riadiť nariadením Krajského pamiatkového úradu a pokračuje podľa týchto nariadení. Pellegrini tvrdí, že problémom je len torzo jedného podzemného piliera, ktorý bol zdevastovaný v 80-tych rokoch. Premiestnili ho na bezpečné miesto. Ďalšie nálezy podľa šéfa NR SR zostávajú na pôvodných miestach. Archeologický prieskum ukončili vlani v júli a odvtedy Kancelária NR SR viackrát rokovala s Krajským pamiatkovým úradom v Bratislave o spôsoboch prezentácie objavených pamiatok. Pamiatkari nariadili Kancelárii NR SR zabezpečiť ochranu pamiatok objavených počas archeologických vykopávok na severnej terase hradu. Časť nálezov sa zakonzervuje a zasype sa zemou. Ich objav označí na povrchu nielen informačná tabuľa, ale napríklad i model usporiadania muriva.

debata chyba
Viac na túto tému: #protest #bratislavský hrad #Peter Pellegrini