Pacienti to ešte nezažili. Fakultná nemocnica v Trenčíne nemá röntgen

Pacienti v trenčianskej nemocnici iba krútia hlavou. Nemocnica, ktorá prijíma najťažšie stavy v kraji, nemá röntgen. K dispozícii síce má dva takéto prístroje, oba sú pokazené. Stačilo by vymeniť jednu súčiastku, náhradná však nie je.

03.03.2015 14:00
trenčianska nemocnica Foto: ,
Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne od minulého týždňa nefungujú röntgeny.
debata (19)

Vyšetrenia pacientov preto lekári odkladajú na neskorší termín, prípadne ich posielajú do iného zdravotníckeho zariadenia. Za röntgenom tak chodia kilometer peši. Najakútnejšie prípady vyšetrujú v nemocnici núdzovým pojazdným röntgenom.

Táto situácia trvá od štvrtka minulého týždňa. Podľa Stanislava Pastvu, riaditeľa Fakultnej nemocnice v Trenčíne, celé sa to začalo neohláseným výpadkom elektrickej energie. Vtedy sa poškodila dôležitá súčiastka, riadiaca doska, ktorá riadi pohyby detektora. Röntgen v chirurgickom pavilóne zostal nefunkčný. Pritom nie je veľmi starý, nemocnica ho kúpila pred štyrmi rokmi. Všetkých pacientov röntgenovali na druhom prístroji, vzápätí sa však pokazil aj ten.

„Tým, že sa tento prístroj používal pre väčší počet pacientov, odišlo na ňom čítacie zariadenie. Nezvládlo taký veľký nápor. Poškodenú centrálnu jednotku musíme objednať u talianskeho výrobcu, tam sa musí uskutočniť aj jej konfigurácia, takže v súčasnosti neviem povedať, kedy budú prístroje opäť funkčné,“ dodal Stanislav Pastva. Nefunkčné prístroje si všimlo ministerstvo zdravotníctva. Podľa jeho hovorkyne Martiny Šoltésovej ihneď preverilo vzniknutú situáciu. „Podľa našich informácií vedenie nemocnice rieši výpadok röntgenologických prístrojov v spolupráci s odbornými servisnými technikmi tak, aby k náprave došlo čím skôr. Diagnostické RTG vyšetrenia nemocnica supluje mobilnými prístrojmi a využíva na diagnostiku pacientov aj CT prístroj,“ povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

Táto časť röntgenového prístroja čaká na... Foto: Milan Kráľ, Pravda
súčiastka Táto časť röntgenového prístroja čaká na náhradnú súčiastku z Talianska.

Oslovení pacienti na touto situáciou len krútia hlavou, s takýmto niečím sa ešte nestretli. Majú ísť na röntgen do polikliniky, ktorá je asi kilometer od nemocnice. Na kontrolu po určenom čase prídu opäť do nemocnice.,,Je to chyba, že vo fakultnej nemocnici nefuguje röntgen, čo majú robiť pacienti, ktorí nemajú auto? Prídu sem autobusom, a potom musia ísť napríklad s boľavou nohou ďaleko do polikliniky," povedala dôchodkyňa Katarína Kičková.

„Na všetko možné sú peniaze, len tam, kde ich najviac treba, tam nie sú. Bohužiaľ, zdravotníctvo je u nás na veľmi nízkej úrovni. My starší sa len čudujeme, čoho sme sa to dožili. Nadávame na minulosť, ale ani prítomnosť si nemôžeme chváliť,“ dodal jej manžel Ernest Kička.

Poruchám techniky nedokážeme zabrániť, oponuje viceprezident Asociácie nemocníc Slovenska Peter Bizovský. „Ak mala nemocnica dva röntgeny, chceme od nej, aby mala tri? A keby mala päť a všetky sa pokazia, chceme od nej šiesty? Je to technika, môže sa pokaziť,“ prízvukuje Bizovský. Vtedy je rad na nemocnici, aby röntgen zabezpečila aspoň pre akútnych pacientov. Ľahšie stavy však musia ísť do okolitých polikliník. „Je to rovnaké, ako keď sa pokazí napríklad CT. Pacienti musia počkať alebo ísť do inej nemocnice. Nie sú to lacné prístroje, preto ich nemôže mať každé stredisko,“ pokračuje Bizovský.

Podľa Tomáša Szalaya zo Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku HPI každá nemocnica musí mať pripravený plán B. „K poruchám dochádza, tomu nezabránime. Otázne však je, ako sa s tým manažment vyrovná. Na takéto prípady musí mať dobre zabezpečenú servisnú zmluvu, aby sa chyba okamžite začala riešiť,“ hovorí. Kým nedôjde k oprave, nemocnica by podľa neho mala hospitalizovaných pacientov odvážať na miesto, kde im röntgen urobia. Ambulantní pacienti sa k náhradnému röntgenu väčšinou musia dopraviť sami.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #rontgen #trenčianska nemocnica