Zbúranie zbabranej bytovky zaplatí napokon mesto

Stotisíc eur vyčlenilo mesto Považská Bystrica na zbúranie bytového domu na sídlisku Rozkvet. Má narušenú statiku, stal sa nebezpečný pre ľudí a jeho obyvateľov museli roku 2012 vysťahovať. Odvtedy je zbabraná bytovka prázdna.

03.03.2015 14:00
bytovka, Považská Bystrica, statika, zbúranie Foto: ,
Bytovka na sídlisku Rozkvet nemala ani desať rokov, keď z nej museli všetkých obyvateľov vysťahovať. Odvtedy je opustená a vchody zamrežované.
debata (8)

Bytovku postavili roku 2003 a nasťahovalo sa do nej dvadsať rodín. Nebývali tu ani desať rokov, keď sa objavili praskliny, začali sa vydúvať steny, opadávať omietky a obkladačky. Mesto si dalo vypracovať odborný posudok a jeho závery boli jednoznačné: statický stav tejto budovy je taký, že nie je možná jej obnova a musí sa asanovať.

„Keď sme na základe statických posudkov zistili, že stavba na Rozkvete je staticky narušená a nebezpečná, podali sme na polícii trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Chceli sme, aby zistili vinníka. Približne po roku a pol nám polícia oznámila, že stíhanie prerušila, pretože vyšetrovateľ nezistil vinníka, ktorý by bol zodpovedný za tento stav,“ vraví Tatiana Kozárová, prednostka Mestského úradu v Považskej Bystrici.

Ak by sa v tomto prípade objavili nejaké nové skutočnosti, polícia bude v stíhaní pokračovať. A ak bude vinník usvedčený, mesto by si potom od neho vymáhalo náklady na búranie. Mestské zastupiteľstvo schválilo stotisícovú sumu na búranie, nie všetkým poslancom sa však táto situácia pozdáva.

„Je nepochopiteľné, ako je možné nenájsť zodpovedného človeka pri takejto kauze, kde je jasná bytovka, jasný stavebný dozor aj realizátor. Na všetko existujú dokumenty, faktúry a podpísané rozhodnutia. Nechápem, ako je možné za toľko rokov neurčiť, kto vlastne zanedbal technologické postupy a kto to zle skontroloval,“ vraví mestský poslanec Juraj Smatana.

Radnica tvrdí, že nemá inú možnosť, ako bytovku zbúrať za vlastné. Vinník nie je a budova ohrozuje okolie. Nedávno, keď padal sneh, mnohí tŕpli, čo to s bytovkou spraví, či vydrží väčšie zaťaženie. Nikto si nechcel ani predstaviť, čo by sa na sídlisku stalo, keby sa náhle zrútila.

Peniaze na asanáciu má mesto naplánované na tento rok, ale či bude bytovka v tomto roku aj zbúraná, to nie je isté. Teraz požiadalo prokuratúru, aby potvrdila, že nepotrebuje stavbu ako dôkazný prostriedok. Ak to prokuratúra potvrdí, bude potrebné povolenie na búranie, výberové konanie na firmu, ktorá bude dom asanovať, a až potom sa môže začať búrať. Samotné búranie môže trvať niekoľko mesiacov. Bytovka sa bude musieť rozoberať postupne, je to v obytnej zóne, preto treba postupovať mimoriadne opatrne.

Ťažko predpokladať, že by na tomto mieste po zbúraní bytového domu vyrástol nový.

„Neviem, či by po tejto skúsenosti niekto riskoval postavenie viacpodlažného objektu na tom istom mieste. A keby aj postavil, je veľmi otázne, či by tam chcel ísť niekto bývať,“ predpokladá Tatiana Kozárová.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #bytovka #Považská Bystrica #statika