Práce na rekonštrukcii košických električkových tratí meškajú

Rekonštrukcia električkovej trate na Kuzmányho ulici, ktorá je prvou etapou rozsiahleho projektu v Košiciach, mala byť dokončená najprv v októbri, potom podľa vyjadrenia košického magistrátu do Vianoc 2014. Ako vo štvrtok uviedol na stretnutí s novinármi mestský poslanec za stranu SIEŤ Miroslav Špak, stavba mešká štyri mesiace, pričom mesto sa vyhovára a kritizuje dodávateľa.

05.03.2015 17:36
debata (10)

Ešte nie je dokončená ani prvá etapa, a už sa začali práce na Štúrovej a Hviezdoslavovej ulici a od nedele sa začne rekonštrukcia električkovej trate na Staničnom námestí.

„V zmluve o dielo medzi mestom a dodávateľom je uvedený len konečný termín ukončenia celého diela vrátane úsekov, na ktorých sa ešte nezačalo ani pracovať. Keď teraz práce na úseku Kuzmányho meškajú štyri mesiace, ako chce mesto zabezpečiť dokončenie týchto úsekov v stanovenom termíne? Tu mesto ako investor úplne zlyhalo,“ povedal Špak.

Vyslovil obavu, že ak mesto nedodrží termín ukončenia prác, reálne hrozí, že rekonštrukcia nebude uhradená z eurofondov, ale mesto bude musieť zaplatiť desiatky miliónov eur, čo vážne nabúra mestský rozpočet.

„Požadujeme zverejniť konečný a záväzný termín ukončenia úseku Kuzmányho ulica a v prípade jeho nedodržania vyvodiť osobnú zodpovednosť. Žiadame zverejniť harmonogram prác na všetkých ostatných úsekoch, aby sme boli schopní občanom povedať, kedy bude rekonštrukcia ukončená,“ povedal Špak.

Doložil, že vzhľadom na meškanie prác navrhujú zriadiť Krízovú pracovnú skupinu zloženú nielen zo zamestnancov magistrátu a zástupcu investora, ale aj z poslancov a nezávislých odborníkov, ktorá bude každý týždeň kontrolovať dodržiavanie harmonogramu prác.

„Obyvatelia mestskej časti Staré Mesto sa sťažujú na hluk, prach a celkové zhoršenie životných podmienok. Podnikateľom pre dopravné obmedzenia klesajú tržby. Uvedomujeme si, že rekonštrukcia je potrebná, ale magistrát okrem výhovoriek na dodávateľa nebol doposiaľ schopný zverejniť reálny termín ukončenia prác na Kuzmányho ulici,“ povedal Rastislav Trnka, zástupca starostu Starého Mesta.

„Mesto je v náhradnom, krízovom harmonograme prác, no záväzný je pre nás termín ukončenia celej rekonštrukcie – 31. júl 2014,“ uviedla v reakcii hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová.

Dodala, že na základe nespokojnosti s časovým postupom prác bola vytvorená skupina pozostávajúca zo zástupcov ministerstva dopravy SR ako riadiaceho orgánu, viceprimátora mesta, zhotoviteľa a ďalších odborníkov. Prebiehajú pravidelné mesačné kontroly na mieste a týždenné kontroly plnenia časového harmonogramu zhotoviteľa.

Šnajdárová zdôraznila, že termín ukončenia celej rekonštrukcie je stanovený k 31. júlu tohto roka. V zmluve sú presne špecifikované povinnosti zhotoviteľa v oblasti bezpečnosti pri práci a ochrane zdravia, otázky poistenia a zodpovednosti za škody, ako aj sankcie za nedodržanie príslušnej legislatívy či nesplnenie termínov.

„Na invektívy, ktoré hraničia so šírením paniky a poplašných správ, nebudeme reagovať. Považujeme ich v prvom rade za politickú kampaň strany SIEŤ,“ uviedla Šnajdárová.

Na internetovej stránke mesta je zverejnená informácia, že projekt rekonštrukcie električkovej trate z Námestia Maratónu mieru – Staničné námestie má byť hotový do konca roka 2015 a celkové náklady sú 43 miliónov eur, pričom 85 percent má byť z eurofondov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Košice #Dopravný podnik Košice #električková trať