Banská Bystrica má dupľovane vymenovaného viceprimátora

Banskobystrický primátor Ján Nosko vymenoval svojho druhého viceprimátora Martina Turčana v rozpore so zákonom. Tvrdí to nezávislý mestský poslanec Vladimír Pirošík, ktorý na to upozornil aj mestské zastupiteľstvo, keď malo v utorok schvaľovať druhému viceprimátorovi plat.

25.03.2015 14:05
Ján Nosko Foto: ,
Primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.
debata (1)

Ako pripomenul Pirošík, podľa zákona o obecnom zriadení patrí primátorovi právomoc vymenovať viceprimátora len v lehote 60 dní od nástupu do funkcie, potom táto právomoc prechádza na mestské zastupiteľstvo. Nosko, ktorý zložil sľub primátora 12. decembra, však Turčana za druhého viceprimátora vymenoval až 27. februára, teda dva týždne po zákonnom termíne.

Pirošík upozornil, že ak by Turčan začal poberať plat viceprimátora s účinnosťou od 1. marca, ako bolo v predloženom návrhu, bolo by to bezdôvodné obohatenie. Primátor Nosko oponoval, že podľa jeho názoru sa 60-dňová lehota vzťahuje len na vymenovanie prvého viceprimátora, keďže o spôsobe vymenovania druhého sa v zákone nehovorí nič.

Polemiku ukončil nezávislý poslanec Martin Klus, keď podal zastupiteľstvu návrh na zvolenie Turčana za druhého viceprimátora na 60-percentný pracovný úväzok. Ten väčšina poslancov schválila a následne odsúhlasila aj Turčanov plat s účinnosťou od 24. marca, a to vo výške 60 percent 4 207-eurového platu určeného primátorovi v rozsahu 0,6 úväzku, čo predstavuje 1 515 eur.

Schválením Turčana za viceprimátora mestskí poslanci podľa Pirošíka uznali, že dovtedy tento poslanec nebol zákonne vymenovaným viceprimátorom. Nosko však trvá na tom, že viceprimátora vymenoval v súlade so zákonom a tvrdenia Pirošíka považuje za jeho právny názor. „Máme dva právne názory a myslím si, že sa urobilo všetko preto, aby sme vyhoveli aj jednej, aj druhej strane – aby sa celý proces dal do súladu aj s názorom Banskobystrickej alternatívy.

Šesťdesiat dní je na vymenovanie viceprimátora. Ja som si toto moje právo uplatnil s tým, že som vymenoval prvého viceprimátora. Nič nie je hovorené o tom, v akom čase má byť vymenovaný druhý viceprimátor,“ povedal Nosko.

Kým Noskovým predchodcom stačil jeden viceprimátor, Nosko potrebuje dvoch

Pirošík oponuje, že zo zákona jednoznačne vyplýva, že právo vymenovať viceprimátora uplynutím lehoty 60 dní primátor stráca. „Že zákon nespresňuje, či sa to vzťahuje na prvého alebo druhého viceprimátora, je úplne normálne. Zákon hovorí o viceprimátorovi a tým sa tie pravidlá automaticky vzťahujú aj na druhého. Bolo by v rozpore s právnou logikou, aby spôsob ustanovovania prvého viceprimátora bol iný ako druhého,“ uviedol Pirošík.

Kým Noskovým predchodcom stačil jeden viceprimátor, Nosko potrebuje dvoch. „Keďže som po čase zistil, že skutočne tej práce je veľa, tak som sa rozhodol aj pre druhého, aj keď nie v plnom úväzku,“ uviedol Nosko. Prvým viceprimátorom je Jakub Gajdošík, ktorého Nosko vymenoval na plný úväzok v januári.

Obaja vicepri­mátori sú z väčšinového poslaneckého klubu strán Smer-SD, SDKÚ-DS a SNS, teda strán, ktoré Noska ako oficiálne nezávislého kandidáta podporovali v predvolebnej kampani. Gajdošík je bývalým členom SNS, za ktorú bol v minulosti aj poslancom Národnej rady SR, a v súčasnosti členom Smeru-SD. Turčan je od minulého roka krajským predsedom SDKÚ-DS. 

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Nosko #viceprimátor