Objavená listina prepíše dejiny najväčšej obce Slovenska

Datovanie prvej písomnej zmienky o najväčšej obci Slovenska Smižany (okres Spišská Nová Ves) možno zmení listina objavená v archíve na Spišskej kapitule. Písomná zmienka o obci v kráľovskej listine Bela IV. z 23. marca 1254 podľa historikov nie je prvou, ako sa doteraz predpokladalo. Agentúru SITA o tom informoval historik Miroslav Števík z Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi.

26.03.2015 17:48
debata

Listina, ktorú objavil historik Peter Labanc, posúva o niekoľko rokov dozadu prvú písomnú zmienku o obci. „Je staršia ako tá, ktorá bola doteraz považovaná za najstaršiu. Listina je datovaná do rozmedzia rokov 1245 až 1248,“ povedal Števík.

Podľa starostu obce Smižany Michala Kotradyho sa o listine hovorí už dlhšie. Ako povedal, prekladatelia zrejme zle preložili určitý názov v dokumente, neskôr sa však k tomu vrátili. „Je tam skratka, historici sa však nevedia dohodnúť, či to majú zaradiť do roku 1246 alebo do roku 1248. Maďarskí historici tvrdia, že je to jednoznačne rok 1246, naši sú však opatrnejší,“ vysvetlil starosta.

Obec sa nateraz bude držať dátumu pôvodnej prvej písomnej zmienky. „Oslavy výročia nemeníme, vzhľadom na to, že nevieme presne určiť, do ktorého roku tá skoršia listina zapadá, ale možno sa niekde objaví jej prepis, a bude to jasné,“ dodal Kotrady.

Štúdia o výskume Petra Labanca v súvislosti s objavenou listinou je súčasťou najnovšieho čísla vlastivedného Zborníka SPIŠ. Publikáciu predstavili v stredu 25. marca počas 21. dvorných dialógov v Múzeu Spiša v Spišskej Novej Vsi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Spišská Nová Ves #najväčšia obec #prvá písomná zmienka #smižany