Bratislavské zastupiteľstvo ukončila zvada poslancov a primátora

Poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva sa vo štvrtok rozhádali s primátorom Ivom Nesrovnalom. Stalo sa tak v bode rokovania o Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS). Poslanci plánovali po prestávke v rokovaní navrhnúť výmenu vedenia podniku, priestor však nedostali, primátor totiž diskusiu otvoril a vzápätí ukončil možnosť prihlásiť sa. Poslanci priestor využiť nestihli.

26.03.2015 20:25
Ivo Nesrovnal, Bratislava, mestské... Foto: ,
Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na mestskom zastupiteľstve.
debata (19)

To im však nebolo po vôli, na hlasovaní, ktoré nasledovalo, sa teda väčšina nezúčastnila. Zastupiteľstvo tak nebolo uznášaniaschopné, a aj napriek tomu, že mali pred sebou ešte niekoľko bodov, primátor rokovanie ukončil. Nové rokovanie musí primátor zvolať do dvoch týždňov.

Zvada medzi poslancami a primátorom Nesrovnalom sa odohrala pri rokovaní o predloženom informačnom materiáli o Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. Už začiatkom tohto mesiaca totiž primátor avizoval, že chce odvolať generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva Stanislava Beňa.

Riešiť by sa to malo v apríli na valnom zhromaždení spoločnosti, no primátor za neho náhradníka nenavrhuje. „K vážnej téme BVS sa otvorila diskusia, kde primátor pripravil odvolanie riaditeľa BVS. No vysvitlo, že to žiadne odvolanie nie je, pretože celý návrh je pripravený tak, že riaditeľ neodíde ani z funkcie riaditeľa a ani z predstavenstva BVS,“ vysvetlil predseda Bratislavského klubu Ján Budaj.

Nesrovnalov prístup poslanci kritizujú

Viacerí poslanci preto zvažovali, že zasiahnu ráznejšie a navrhnú výmenu vedenia BVS. K tomu ich však primátor nepustil. „Kroky, ktoré primátor navrhuje v súvislosti s BVS sú jalové a nič neriešiace. Podľa mňa vedel o tom uznesení, ktoré ideme dávať, preto sa rozhodol takto konať. To svedčí o jeho reálnych úmysloch riešiť situáciu v BVS,“ skonštatovala predsedníčka klubu Bratislava Inak Katarína Augustinič.

Mestské zastupiteľstvo Bratislavy. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Ivo Nesrovnal, Bratislava, mestské zastupiteľstvo, bratislavskí poslanci, Mestské zastupiteľstvo Bratislavy.

Primátorovo konanie nahnevalo aj predsedu poslaneckého Klubu pre Bratislavu Martina Borguľu, ktorý to označil za čistý mečiarizmus. „Takto sa primátor správa, aj keď sa s ním osobne stretávame. Keď nemá chuť diskutovať, tak nediskutuje, nie je ochotný, nerozpráva sa s nami. Myslí si, že sa stal kráľom Bratislavy a na poslancov nemá priestor, čas ani chuť,“ povedal Borguľa s tým, že štvrtkové primátorovo konanie bolo toho ukážkou.

Primátor to vidí inak

„Ja som otvoril diskusiu, čakal som, nikto sa neprihlásil, tak som ju zatvoril,“ opisuje svoj pohľad na situáciu primátor Ivo Nesrovnal. Vysvetľuje, že podľa rokovacieho poriadku ak klesne počet poslancov pod nadpolovičnú väčšinu, predsedajúci je povinný ukončiť rokovanie zastupiteľstva a do 14 dní zvolať nové.

Dodáva, že niektorí poslanci pobehovali vonku, a keď zistili, že je neskoro prihlásiť sa do diskusie, začali protestovať. „Bohužiaľ, pravidlá platia pre všetkých. Ja ich musím dodržiavať, aj poslanci ich musia dodržiavať, v tom je kultúra rokovania,“ hovorí nekompromisne primátor Nesrovnal.

Riadne rokovanie bratislavského mestského zastupiteľstva sa tak vo štvrtok skončilo predčasne, v programe ostalo ešte niekoľko neprerokovaných bo­dov.

Ftáčnik: Situácia je procedurálnym zmätkom, stávalo sa to aj predtým

Na štvrtkové zasadnutie sa prišiel pozrieť aj bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Podľa neho vzniknutá situácia je akýmsi procedurálnym zmätkom, ktorý sa však dal riešiť. Spomína, že sa to stávalo aj v jeho volebnom období. „Keby pán primátor dal znovu po tej rozprave, ktorá kritizovala predčasné ukončenie daného bodu, prezentačne hlasovať a poslanci by sa prezentovali, tak by nebolo treba rokovanie prerušiť,“ myslí si exprimátor Ftáčnik.

Podľa neho teda existovala procedurálna cesta, ako v rokovaní pokračovať, medzi poslancami podľa neho bola vôľa v rokovaní pokračovať. Pridáva sa k nemu aj poslanec zastupiteľstva Ján Hrčka. Podľa neho poslanci i primátor vo štvrtok robili obštrukcie.

„Poslanci môžu urobiť obštrukciu, neprezentovať sa a urobiť zastupiteľstvo uznášanianeschop­ným. Ale zároveň aj primátor má právo, ako sme zistili, urobiť obštrukciu a opätovne ho neotvoriť, čo sa ale doteraz ešte nikdy nestalo,“ uzavrel Hrčka s tým, že je to určitý nástroj politického boja, ktorý teraz obe strany využili.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #primátor #zastupiteľstvo #Milan Ftáčnik #Ivo Nesrovnal #Bratislavská vodárenská spoločnosť #Ján Budaj