Nájomné domy v Humennom si dokončia budúci nájomníci

V Humennom sa na dostavbe troch nájomných domov v osade Podskalka zúčastňujú aj Rómovia. Z desiatich žiadateľov vyhoveli kritériám iba traja záujemcovia. Sťahovať by sa mali v polovici roka.

28.03.2015 11:22
debata (4)

Mesto domy postavilo s finančnou podporou štátu, prostredníctvom Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity získalo 43 tisíc eur. Na stavebné práce si najalo stavebnú firmu, za čo čelilo kritike od samotného splnomocnenca Petra Polláka. Ukončovacie práce však samospráva zverila budúcim nájomníkom. Uviedla to Jana Bardzaková z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom.

„Rómske rodiny, budúci nájomcovia domčekov v týchto dňoch pracujú na svojpomocnom dokončení stavieb. Maľujú omietky, čakajú ich práce pri osádzaní zárubní, dverí a uložení podlahoviny,“ uviedla Bardzaková. Rómovia upravia aj okolie domov. Nájomné zmluvy s nimi mesto uzavrie až po ukončení projektu. Kolaudácia domčekov a predpokladaný termín sťahovania určili na polovicu roka.

Budúcich nájomcov novostavieb vyberali členovia bytovej komisie podľa stanovených kritérií, ktoré určil zadávateľ projektu. Do úvahy brali aj odporúčania terénnych a sociálnych pracovníkov. Z desiatich žiadateľov nakoniec splnili stanovené požiadavky iba traja uchádzači. Jednou z podmienok bolo, aby nájomca nemal žiadne dlžoby voči mestu.

Pilotný projekt okrem Humenného realizovali aj obce Veľká Lomnica v okrese Kežmarok a Breznica v okrese Stropkov. Na rozdiel od Humenného si v týchto dvoch obciach stavali domčeky od začiatku do konca Rómovia pod dohľadom odborníkov.

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity vyčlenil na tento projekt celkom 126 tisíc eur. Cieľom projektu malo byť okrem nového bývania pre Rómov aj získavanie pracovných návykov a zručností, ktoré budú môcť Rómovia zužitkovať na pracovnom trhu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #nájomné byty #Humenné #rómske osady