Spor o zastávku v Žiline, ktorú Slota predal, je už na súde

Spor o chodník a autobusovú zastávku na okraji žilinskej Ulice Antona Bernoláka, ktorej časť predalo mesto spolu so Štúrovým námestím ešte v roku 2003 pod vedením vtedajšieho primátora Jána Slotu a ktorú dala žilinská radnica minulý rok vyvlastniť, je už na súde.

31.03.2015 13:51
Ján Slota Foto: ,
Bývalý šéf SNS a žilinský exprimátor Ján Slota
debata (1)

„Snažili sme sa vyvlastniť len tú časť pozemku, ktorá je pod chodníkom a zastávkou, lebo to je akoby súčasť komunikácie. Ministerstvo ako najvyššia inštancia v tomto prípade schválilo vyvlastnenie, avšak majiteľ pozemku sa obrátil na súd. Takže dnes je to opäť v pozícii, keď čakáme, kedy prebehne súdne konanie a aký bude jeho výsledok. K dnešnému dňu sa situácia nijakým spôsobom nezmenila. Zastávka bola len posunutá, aby nezavadzala a zatiaľ to majiteľ pozemku toleruje,“ povedal primátor Žiliny Igor Choma.

Žilinská radnica minulý rok požiadala okresný úrad o vyvlastnenie 521 z 1 433 metrov štvorcových súkromného pozemku na začiatku Bernolákovej ulice oproti obchodnému centru Aupark. Argumentovalo tým, že pozemky sa nachádzajú pod existujúcimi chodníkmi a spevnenými plochami, ktoré sú súčasťou miestnych komunikácií vo vlastníctve mesta Žilina a tiež tým, že so súčasným majiteľom sa na spätnom predaji nepodarilo radnici dohodnúť. „Nemáme inú možnosť, ako ísť do vyvlastnenia tej časti pozemku, ktorú tvoria komunikácie. Takýto inštitút chceme využiť, samozrejme za podmienok, ktoré sú riadne určené zákonom a ústavou,“ povedal žilinský primátor Igor Choma vlani v januári s tým, že k takémuto kroku pristupuje mesto až po tom, čo sa snažilo túto časť pozemku odkúpiť, no cena bola neprijateľná.

Bratislavská spoločnosť cda consulting group chcela na pozemku postaviť výstavno-predajný pavilón, ktorého súčasťou by bola aj nová zastávka MHD a toalety. „Územný plán mesta Žilina nedovoľuje zástavbu na tomto mieste, ktoré je definované ako súčasť plochy verejnej zelene. Nový územný plán mesta, ktorým sa v súčasnosti riadi zástavba na území Žiliny, schválili mestskí poslanci po dlhoročnom úsilí vo februári 2012,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba a dodal, že podľa regulatívov územného plánu je tento, aj keď súkromný pozemok určený pre verejnú zeleň alebo park, chodníky, drobnú architektúru, prípadne detské ihriská.

Štúrovo námestie a časť Bernolákovej ulice, nazývanej tiež Bulvár, predalo mesto ešte za Jána Slotu v roku 2003. Išlo o približne 17-tisíc metrov štvorcových za 50 miliónov korún (1,66 milióna eur). Radnica pod vedením Slotovho nástupcu primátora Ivana Harmana napadla predaj pozemkov na súde, no prehrala a dnes preto mestu hrozí, že bude musieť zaplatiť vyše 17 miliónov eur, čo by mal byť zisk, o ktorý investičná spoločnosť HB Reavis prišla počas súdneho sporu. Na Štúrovom námestí spoločnosť HB Reavis postavila a v roku 2010 otvorila obchodné centrum Aupark. Na Bulvári mala vybudovať cestný nadjazd, napokon však z výstavby zišlo a pozemok na začiatku Bernolákovej ulice HB Reavis v roku 2012 predala bratislavskej spoločnosti cda consulting group. Nový majiteľ sa na Bulvári chystal postaviť výstavno-predajný pavilón, mesto aj obyvatelia však boli proti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #autobusová zastávka #Ján Slota