Žilinský a Trenčiansky kraj chcú zatraktívniť verejnú dopravu

Žilinský a Trenčiansky samosprávny kraj chcú spoločne zatraktívniť verejnú dopravu a zastaviť tak každoročný úbytok cestujúcich v prímestských autobusoch. Ako informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja, krajské samosprávy chcú spolupracovať na vytvorení integrovaného dopravného systému, pri riešení dopravnej obslužnosti a tiež na zvyšovaní kvality cestovania.

02.04.2015 07:47
RegioJet, autobus Foto: ,
Ilustračné foto
debata (3)

Zástupca riaditeľa odboru dopravy Žilinského samosprávneho kraja Richard Staškovan vidí možnosti zvýšenia pohodlia a efektivity cestovania práve vo výhodách integrovaného dopravného systému, ktoré podľa neho prinesú aj zjednotenie taríf prímestskej autobusovej dopravy, sprehľadnenie cenových podmienok a zefektívnenie nutných prestupov.

„Našou snahou je aj naďalej úzko spolupracovať s trenčianskou župou pri objednávaní pravidelnej verejnej dopravy na území oboch krajov. Zahlcovanie cestných komunikácií automobilovou dopravou sa pomaly stáva neúnosné a pokles prepravených ľudí autobusovou dopravou je preto nutné zastaviť,“ povedal Staškovan.

Memorandum o spolupráci v oblasti verejnej osobnej dopravy medzi Žilinským a Trenčianskym samosprávnym krajom hovorí aj o pokračovaní zjednocovania taríf cestovného, čo zjednoduší cestovanie medzi krajmi, a tiež o spoločnom pláne obslužnosti najmä na hranici krajov, čo by mohlo znamenať aj šetrenie peňazí. „Medzi Žilinským a Trenčianskym krajom existuje veľmi úzka prepojenosť.

Najmä obyvatelia okresu Bytča dochádzajú za prácou či štúdiom do Považskej Bystrice a Trenčína, a naopak, občania Považskej Bystrice každodenne cestujú k nám do Žiliny. Sedem našich autobusových liniek plní úlohu medzikrajských spojov a v roku 2014 sme nimi prepravili viac ako milión cestujúcich. Trenčiansky kraj zjednotil od 1. januára výšku cestovného pre občanov nad 70 rokov a v zjednotení cestovného chceme pokračovať ďalej,“ uviedol predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčiansky samosprávny kraj #Žilinský samosprávny kraj #verejná doprava #integrovaný systém