Ďalší sporný zásah? Rómovia tvrdia, že ich policajti počas pátracej akcie bili

Približne dvesto až tristo Rómov sa zhromaždilo pri obecnom úrade v obci Vrbnica v michalovskom okrese na protest proti zásahu polície počas štvrtkovej pátracej akcie 100. Ako na tlačovej besede informoval rómsky starosta obce Jaroslav Tokár, pri brutálnom zásahu polície viacerí obyvatelia utrpeli zranenia.

03.04.2015 16:32 , aktualizované: 18:37
Jaroslav Tokár Foto: ,
Starosta obce Vrbnica Jaroslav Tokár počas tlačovej besedy Strany Rómskej únie na Slovensku na tému brutálneho zásahu polície.
debata (80)

„Medzi zranenými boli aj Rómovia, ktorý sú zamestnancami obce v rámci aktivačných prác. Stalo sa to v pracovnom čase. Ďalší postup zvážime po porade s právnikom,“ povedal Tokár. Ďalší boli zranení inde.

„Polícia bez dovolenia vstúpila aj na môj dvor – bol to policajt so psom. Bol som vtedy v úrade a volala mi manželka, že bijú tunajších Rómov, tak som sa ponáhľal domov. Keď som žiadal vysvetlenie ako starosta obce, mladý policajt ma ponížil, keď povedal, že pre neho som len Cigán,“ povedal Tokár. Aj on zváži ďalší postup v zmysle zákona. Tokár doložil, že tunajší Rómovia nikdy nemali vážnejšie problémy s políciou, najmä s príslušníkmi z oddelenia z Trhovišťa, preto nechápe prečo polícia tak postupovala. Doložil, že podniknú potrebné kroky v zmysle zákona.

Na tlačovej besede sa zúčastnil aj predseda Strany Rómskej únie na Slovensku (SRUS) František Tanko, ktorý uviedol, že polícia nemala v prípade Vrbnice nijaký dôvod na brutálny zásah, čo je nespravodlivé. V tejto súvislosti sa chcú stretnúť s ministrom vnútra. Poukázal na to, že policajti nebijú príslušníkov iných menšín, iba Rómov

„Dohodli sme sa, že 9. apríla organizujeme medzi trinástou a štrnástou hodinou verejný protest pred okresným riaditeľstvom polície v Michalovciach,“ povedal Tanko. Pozývajú na protest splnomocnenca Poláka, ministra vnútra i ombudsmanku. Doložil, že o prípade budú informovať aj zahraničné ľudskoprávne organizácie. Pokiaľ bude treba, obrátia sa so sťažnosťou aj na inštitúcie Európskej únie.

Policajti vykonali celokrajskú policajnú akciu

Košickí policajti vykonali vo štvrtok celokrajskú pátraciu akciu s názvom 100. Uskutočnila sa vo všetkých okresoch Košického kraja, informuje portál teraz.sk.

„Akcia bola vykonávaná zámerne v takomto období, lebo vieme, že sa ľudia v predsviatočnom čase sťahujú domov. Sú to najmä tí, ktorí sa dlhodobo zdržiavajú v zahraničí a môže byť po nich vyhlásené pátranie. Počas tejto celokrajskej akcie bolo prepátraných celkovo 46 problematických lokalít, kde boli informácie o tom, že sa tam môžu zdržiavať osoby, ktoré sú v pátraní. Počas akcie bolo celkove vypátraných sedem osôb a päť osôb bolo predvedených na základný útvar policajného zboru,“ informoval krajský policajný riaditeľ v Košiciach Juraj Leško.

Ako ďalej uviedol, policajti po tejto akcii odovzdali päť osôb do výkonu trestu. Počas akcie donucovacie prostriedky použili iba v dvoch prípadoch v obci Kapušianske Kľačany. Osoby sa tam podľa krajského riaditeľa nepreukázali a chceli utiecť, preto policajti použili donucovacie prostriedky.

K zraneniu osôb podľa riaditeľa nedošlo, žiadne zranenia mu aspoň hlásené neboli, nikto sa ani na postup policajtov oficiálne nesťažoval a nebolo podané trestné oznámenie na postup polície.

Hľadaného chytili na inom mieste

Osobu, ktorú policajti hľadali vo Vrbnici, nakoniec aj chytili na inom mieste. Leško považuje celú akciu za úspešnú. Vylučuje akýkoľvek brutálny zásah policajtov a ohradzuje sa proti tvrdeniu Rómov.

Potvrdil, že za posledný rok stúpol počet útokov na verejných činiteľov a ich intenzita sa stupňuje. Podľa Leška sa zvyšujú počty fyzických útokov na policajtov. V kraji však podľa neho v posledných rokoch klesol počet trestných činov.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Rómovia #policajný zásah #Vrbnica