Primátor Nitry chce v uliciach inšpektorov poriadku

Zamestnať v každej mestskej časti jedného občana, aby dozeral na poriadok v uliciach, plánuje primátor Nitry Jozef Dvonč. Ideálne by bolo podľa Dvonča zamestnať dôchodcov so záujmom o veci verejné.

10.04.2015 16:37
debata (4)

Inšpektori poriadku, ako o nich hovoril už vo svojom predvolebnom programe, fungujú v mestských častiach niektorých slovenských miest. Ich úlohou je zväčša kontrolovať udržiavanie poriadku, čistoty a hygieny na uliciach.

„Myslím si, že sedem takých ľudí vieme vziať do nejakého čiastočného pomeru, možno aj honorovať. Určite by mali aj vážne povinnosti, ktoré momentálne definujeme,“ povedal Dvonč. O vymedzení povinností a kompetencií inšpektorov chce rokovať s predsedami Výborov mestských častí 23. apríla. Pracovať by mohli inšpektori už tento rok.

„Inšpektori poriadku by mali byť ľudia žijúci v konkrétnych mestských častiach, ktorí by mali na starosti aktivačných pracovníkov a úzko by spolupracovali s Výborom mestskej časti a odborom komunálnych činností,“ opísal svoju predstavu primátor. Ideálne by bolo podľa neho zamestnať dôchodcov so záujmom o veci verejné. Pracovali by od jari do jesene a starali sa o čistotu jednotlivých mestských častí.

Kontrolovali by napríklad aj stav detských ihrísk a lavičiek, nahlásili by to a mesto by mohlo pohotovo zasiahnuť. Tým, že by mali na starosti aktivačných pracovníkov, by sa zjednodušila ich koordinácia. „Ľudia na aktivácii by nemuseli cestovať do mesta, aby sa im pridelila práca, zamestnali by ich priamo v mestských častiach,“ myslí si Dvonč.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kontrola #inšpektori #Nitra #poriadok