Mladíkom hrozí za streľbu z airsoftovej zbrane väzenie

Jeden strieľal na ľudí a autá, druhý držal terč, tretí šoféroval a štvrtý ich nemiestnu zábavku nahrával na mobil. Takto sa vo štvrtok zabávala partia Bratislavčanov, ktorá sa premávala na Toyote Hilux po uliciach hlavného mesta.

10.04.2015 18:59 , aktualizované: 11.04.2015 11:49
debata (26)

Vyšetrovateľ ich v piatok obvinil z prečinu výtržníctva spáchaného formou spolupáchateľstva, za čo im hrozí väzenie až na tri roky. Mladíkov stíhajú na slobode.

Na vyčíňanie mladých mužov upozornilo políciu viacero ľudí, ktorí si všimli, že skupina neznámych osôb zo svojho auta strieľa na náhodných chodcov. Policajti začali po aute a jeho posádke pátrať a narazili na nich v bratislavskej časti Lamač. „Pri kontrole policajti spozorovali vo vozidle airsoftovú zbraň, a tak vzniklo podozrenie, že ide o posádku, ktorá mala na verejnosti strieľať,“ povedala krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová. Demiana B. (19), Ľudovíta K. (19), Matúša Č. (21) a Juraja K. (22) okamžite eskortovali na políciu. Podľa prvotných zistení sa auto so strieľajúcou posádkou pohybovalo vo štvrtok dopoludnia na zastávke MHD Zochova, na Staromestskej ulici aj na zastávke Lamač. K zraneniu osôb podľa Kurucovej nedošlo.

Na držanie airsoftových zbraní nie je podľa zákona o zbraniach a strelive potrebný psychologický posudok a majiteľ takejto zbrane nemusí byť ani držiteľom zbrojného pasu. Stačí, aby mal viac ako 18 rokov. Aj pri používaní týchto zbraní sú isté obmedzenia. „Majiteľ sa k tejto zbrani musí správať rovnako, ako keby bol držiteľom ostrej zbrane. To znamená, že ju musí mať uloženú v puzdre, nesmie ňou nikoho ohrozovať, vyhrážať sa a v prípade, že má zbraň u seba a zastaví ho polícia, musí ju o tejto skutočnosti informovať,“ vysvetľuje commando.sk, spoločnosť špecializujúca sa na predaj army sortimentu. Podľa nich zasiahnutie airsoftovou zbraňou nespôsobí závažné zranenia, z bezprostrednej blízkosti však môže dôjsť k poraneniu kože alebo k vážnemu poraneniu očí.

Psychologička Jaromira Fodorová si myslí, že mnoho mladých ľudí považuje nebezpečné alebo riskantné hobby za príťažlivé. „Láka ich vzrušenie a adrenalín, ktoré so sebou prináša zakázané ovocie. Väčšina ľudí však dokáže aj pri riskantných záľubách rešpektovať pravidlá. Stáva sa však, že nezrelí jedinci, ktorí si neuvedomujú morálne následky svojich činov, pravidlá porušujú, a tým môžu ublížiť sebe aj iným,“ dodáva.

Navyše nik z obvinených mužov nebral do úvahy to, že väčšina ľudí nerozozná airsoftovú zbraň od ostrej zbrane, čím im môžu spôsobiť nepríjemný šok. „Nehovoriac o tom, že sa to obzvlášť závažne môže dotknúť malých detí,“ upozorňuje Fodorová.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #streľba