Postihnuté deti majú nové centrum

Deti s ťažkým mentálnym či fyzickým postihnutím majú v Košiciach vďaka projektu Cesta nové centrum v tamojšom Domove sociálnych služieb Slovenského Červeného kríža. Vďaka rozsiahlej rekonštrukcii v súčasnosti poskytuje komplexnú starostlivosť.

17.04.2015 13:30
debata

„Stavebné úpravy priniesli rekonštrukciu, rozšírenie a dobudovanie priestorov, vďaka čomu sa zväčšila ich rozloha z 286 na 1 067 štvorcových metrov. Pribudla nová miestnosť na hydroterapiu, nová kuchyňa so zázemím a jedáleň, priestory na terapie, spoločenská miestnosť v podkroví a nový komunikačný systém. Ten je kódovaný, takže do priestorov pre klientov budú mať vstup len rodičia a personál,“ vyratúva novinky riaditeľka Územného spolku Slovenského Červeného kríža v Košiciach Lucia Cangárová.

Pribudli aj nové služby, vybavenie na ergoterapiu, arómoterapiu či oxygenoterapiu. Z projektu získal domov aj vybavenie na cvičenie podľa TheraSuit metodiky. „Domov sa aj vďaka projektu stane kontaktným a poradenským centrom pre celý región. Bude poskytovať špecializované sociálne poradenstvo akreditované ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny,“ dodala Cangárová s tým, že domov má v súčasnosti kapacitu 20 klientov. Zatiaľ je ich tu 18 a starostlivosť im poskytujú v rozsahu 20 až 40 hodín týždenne.

„Je to dôležitý projekt a určite bude dobre fungovať. Som rád, že vďaka vzájomnej spolupráci dosahujeme dobré výsledky a podporujeme aj projekty na východnom Slovensku,“ povedal švajčiarsky veľvyslanec Alexander Witwer. Dôležitý je podľa neho aj humanitárny charakter pomoci.

„Bol som tu aj pred dvoma rokmi a rekonštrukciu možno vnímať ako výrazné zlepšenie kvality poskytovaných služieb. Cieľom týchto projektov nie je len minúť peniaze, ale predovšetkým ich kvalitne použiť. Tu sa to podarilo, lebo nejde len o rekonštrukciu budovy, ale zariadenie už funguje a poskytuje služby klientom. Treba dodať, že Červený kríž je pre nás kvalitný a dôveryhodný partner,“ dodal Ulrich Stürzinger zo Švajčiarskej agentúry pre rozvoj a spoluprácu.

Celkové náklady na projekt predstavujú vyše jedného milióna eur so švajčiarskou finančnou podporou. Projekt sa oficiálne skončí 30. júna tohto roku, finančný príspevok je z Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce, podporu poskytla aj Slovenská republika a Územný spolok SČK Košice-mesto.

Ďalšími partnermi sú košická Spojená škola na Vojenskej ulici a švajčiarska Nadácia pre bývanie mladých ľudí so zdravotným postihnutím.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #sociálne služby #ťažko zdravotne postihnutí #mentálne postihnutí