Šahy stále nevedia, kde sa stratili tisíce eur

Kauza sprenevery mestských peňazí v Šahách nie je ani po takmer dvoch rokoch od jej prevalenia úplne vyriešená. Hoci celých šesť rokov postupne ubúdala z kasy mesta nemalá suma, nikto si to nevšimol. Ani tí, ktorí mali na starosti kontrolu obecných peňazí.

24.04.2015 15:00
Šahy, mestský úrad Foto:
Mestský úrad v Šahách sídli v budove historickej radnice.
debata

V kauze boli zatiaľ obvinené dve osoby. Bývalý zamestnanec mestského úradu Peter G., ktorý od ľudí vyberal v hotovosti daň z nehnuteľností, všetky peniaze však do pokladne neodvádzal.

Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície v Nitre ho v tomto roku obvinil z obzvlášť závažného zločinu sprenevery. Ten sa odvolal. Druhou obvinenou bola teraz už bývalá zamestnankyňa daňového úradu Marta P. „Prokurátor Okresnej prokuratúry v Leviciach rozhodol, že za splnenia zákonom stanovených podmienok podmienečne zastaví trestné stíhanie a určí jej skúšobnú lehotu 24 mesiacov, ktorá začala plynúť v apríli 2014. Obvinená v auguste toho istého roku v plnej výške priamym vkladom na účet mesta Šahy uhradila spôsobenú škodu,“ objasnila Renáta Čuháková, hovorkyňa KR PZ v Nitre. Podľa našich informácií uhradená škoda mala byť 12 000 eur.

Mesto prišlo o peniaze v rokoch od 2007 do 2013. V tom čase bola hlavnou kontrolórkou Ildikó Sťahulová, ktorá je v tejto funkcii aj dnes. V pôvodnej správe z decembra 2013 tvrdila, že mesto malo prísť o viac ako 349-tisíc eur. Teraz hovorí o 289-tisícoch. Rozdiel odôvodňuje hĺbkovou kontrolou a doterajšími výsledkami policajného vyšetrovania.

Poslankyňa Gabriela Mezeiová si myslí, že hlavná kontrolórka si svoju funkciu nevykonávala dostatočne, ak si spreneveru nevšimla. Začiatkom februára preto na zastupiteľstve hlavnej kontrolórke navrhla, aby z postu odstúpila. Tá s tým nesúhlasila.

„Zákonné dôvody na moje odvolanie nenastali po 1. júli 2014, keď som bola znovu zvolená za hlavnú kontrolórku,“ povedala kontrolórka. Bývalé zastupiteľstvo ju po uplynutí funkčného obdobia aj po prevalení kauzy opäť zvolilo do funkcie napriek tomu, že na tento post sa hlásili okrem nej ďalší dvaja uchádzači, pričom obaja pôsobili a stále pôsobia v ekonomickej oblasti. Poslanci sa však rozhodli pre Ildikó Sťahulovú. Tá trvá na tom, že v danom prípade sprenevery nenesie ani právnu, ani morálnu zodpovednosť. „Toho času prípad riešia orgány činné v trestnom konaní a do právoplatného ukončenia celého procesu sa k tejto otázke nemienim vyjadrovať,“ reagovala kontrolórka.

Primátor mesta Štefan Gregor spolu s poslancami obhajovali znovuzvolenie Sťahulovej tým, že treba brať do úvahy prezumpciu neviny a počkať si na výsledky vyšetrovania. Jej odvolanie by podľa Gregora mohlo mať pre mesto nepriaznivé následky, a to napríklad v prípade, že by žiadala odstupné, čo si podľa jeho slov Šahy nemôžu dovoliť. „Podľa analýz možných následkov odvolania hlavnej kontrolórky som zaujal stanovisko, aké som zaujal. Verím, že v krátkom časovom horizonte sa objasnia veci okolo tejto kauzy,“ pripomenul primátor.

Na to, že v mestskej pokladnici nie je všetko v poriadku, prišli pracovníčky ekonomického oddelenia na jeseň v roku 2013, keď obvinený exzamestnanec mestského úradu predložil mestu požiadavku na zníženie očakávaných príjmov z dane z nehnuteľností za rok 2013 o viac ako 120-tisíc eur. Vysvetľoval, že v účtovnej knihe ešte figurujú daňovníci, ktorí už boli z daňovej evidencie vyradení.

V praxi odlev peňazí z kasy prebiehal pravdepodobne tak, že zamestnanec mestského úradu tesne pred koncom zdaňovacieho obdobia zo zoznamu poplatníkov vymazal istý počet mien a na začiatku obdobia ich opäť do zoznamu zahrnul. Samotná kontrolórka za jednu z najväčších chýb považuje to, že mesto v snahe čo najmenej zaťažovať obyvateľov zaviedlo deväť čiastkových pokladníc namiesto jednej. Pričom každá z pokladníc slúžila na výber iných poplatkov. Pri jednej sa platil poplatok za odvoz odpadu, pri ďalšej daň za psy a podobne. „Hotovostné platby za daň z nehnuteľnosti od obyvateľov a právnických osôb vyberal jeden človek. To znamená v jednej osobe podpísal, evidoval, odpísal, zaevidoval platbu a prijímal aj hotovosť,“ hovorí Sťahulová.

Podľa kontrolórky spreneveru nebolo možné odhaliť skôr, pretože pred rokom 2008 obce ešte neviedli podvojné účtovníctvo, cez ktoré sa dá skontrolovať výber daní.

Poslankyňa Mezeiová si však myslí, že každé mesto by malo disponovať presným zoznamom svojich daňových poplatníkov, poznať veľkosť pozemkov a mať údaje o počte stavieb a bytov, za ktoré vyberá daň z nehnuteľnosti. Tieto poznatky by mali byť zároveň vyčíslené v absolútnej finančnej hodnote. Pri výbere daní potom môže dôjsť k minimálnym odchýlkam, ale nie k odchýlkam niekoľko desaťtisíc eur ročne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Šahy #sprenevera #mestské peniaze