Naši policajti učia českých pracovať s Rómami

Už takmer mesiac sa na východe Slovenska učia českí policajti ako pracovať s rómskymi komunitami. Dokopy sa v teréne spolu s našimi policajnými špecialistami vystriedalo už 76 českých kolegov.

28.04.2015 12:09
debata (17)
Slovenský policajný viceprezident Ľubomír Ábel... Foto: Boris Macko, Pravda
polícia, policajti Slovenský policajný viceprezident Ľubomír Ábel (vľavo), námestník riaditeľstva služby poriadkovej polície Policajného prezídia ČR Antonín Kreml (v strede) a Václav Vlček z riaditeľstva českej poriadkovej polície.

„Slovensko sme si vybrali nielen preto, že odpadá jazyková bariéra a naše vzťahy sú tradične dobré. Je to aj kvôli tomu, že slovenská polícia má rómskych špecialistov už od roku 2004. Takže už máte bohaté skúsenosti,“ povedal námestník riaditeľstva služby poriadkovej polície Policajného prezídia ČR Antonín Kreml. Uviedol, že na rozdiel od Slovenska v Čechách zatiaľ nemusia robiť v rómskych komunitách masové policajné akcie. Zasahujú skôr v prípadoch akcií extrémistov v blízkosti lokalít, kde žijú rómske komunity.

Práca policajného špecialistu v rómskych komunitách spočíva najmä v prevencii a komunikácii. „Často im vysvetľujeme rozdiely medzi priestupkom a trestným činom. Pomáhame im vybavovať doklady, často nerozumejú rozsudkom súdov. Niektorí sú dosť ľahko zneužiteľní Rómami, ktorí sú v hierarchii vyššie. Často sa obracajú na nich, keď nemajú peniaze, a preto tam prekvitá úžera,“ zdôraznil šéf 49 špecialistov na Krajskom policajnom riaditeľstve v Košiciach Pavel Fejczo, ktorý tiež školil českých kolegov.

Jedenásť rokov pracoval v policajnej stanici na Luníku IX v Košiciach. „Táto práca je špecifická, závisí od toho, v akej komunite ste. Tá na Luníku IX je v meste, v strednej Európe je to asi najväčšia rómska komunita sídliskového typu. Preto je práca s obyvateľmi trochu iná ako v osadách. Je to o kontakte s tými ľuďmi a nadviazaní vzájomnej komunikácie,“ vysvetľoval včera Fejczo.

Tvrdí, že najdôležitejšie pre prácu policajta je získať si obľubu aj určitú autoritu v komunite. „Bez toho to nejde. To vám dajú len roky praxe a nie sedenie v kancelárii a rozprávanie o probléme. Treba si to zažiť. Ak vy pomôžete im, oni vedia pomoc vrátiť. V prípade páchania trestnej činnosti má každý policajný špecialista v rómskej komunite svojho informátora, vďaka ktorému sa dajú objasniť trestné činy aj priestupky,“ hovorí Fejczo. Nejde síce o klasických informátorov, no ich pomoc je podľa neho neoceniteľná. Je to vďaka vzájomnej dôvere, ktorú nesmie ani jedna strana sklamať.

„V rómskych komunitách sa snažíme pôsobiť preventívne, v prípade páchania trestnej činnosti však aj represívne. Organizovali sme aj zber šatstva či starého nábytku a iných nepotrebných vecí, ktoré oni ešte vedia použiť,“ vysvetlil policajný špecialista.

A čo bolo pre neho na Luníku IX najťažšie? „Pohľad, keď v zimnom období pobehovali po sídlisku malé deti len ľahko oblečené, čo je dôsledkom nezáujmu niektorých rodičov o svoje deti. Často tam vidno pobehovať troj – či štvorročné deti aj o jedenástej večer. Popri chudobe sú to asi najsmutnejšie veci,“ skonštatoval Fejczo.

Antonín Kreml ocenil, že stáž českých policajtov nebola len o teoretických informáciách, ale boli aj priamo pri výkone služby vo vybraných lokalitách spolu so slovenskými policajtmi. Podľa viceprezidenta Policajného zboru SR Ľubomíra Ábela sa rómski špecialisti osvedčili: „Aj to je cesta, ako obrúsiť hrany. Mnohí špecialisti, hoci nie sú Rómovia, sa naučili perfektne ich jazyk, čo ich ešte viac približuje k obyvateľom osád.“ Často sa tam podľa neho vyskytuje kriminalita medzi Rómami, okrem úžery aj „vývoz“ ľudí do zahraničia na otrockú prácu.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #polícia #Rómovia #Východné Slovensko