Košická Anička si štvrtky vyhradila pre bežkyne

Rekreačný beh si nachádza čoraz viac priaznivcov. V Košicich, ktoré majú jeden z najstarších maratónov na svete, to cítiť ešte viac.

05.05.2015 15:00
košice, beh, bežci Foto: ,
Bezplatný bežecký tréning pre ženy býva v rekreačnej časti Košíc na Aničke vždy vo štvrtok.
debata

Práve v nich v lesoparku Anička začali pred troma rokmi projekt, ktorý pomáha trénovať ženám beh nielen na maratón. Tréningy organizujú v rámci projektu Women Friendly Marathon, ktorý je zameraný na posilnenie účasti žien v štartovom poli Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach a zároveň podporuje rodovú rôznorodosť.

Prvý tréning v tomto roku sa začal minulý štvrtok, cestu si naň našlo zhruba 30 žien. Niektoré prišli premiérovo, iné chcú pokračovať v predchádzajú­com úsilí.

„Som tu prvý raz, dozvedela som sa o tom cez sociálnu sieť, kde to zdieľali kamarátky. Chcem začať behať a zdá sa mi to ako dobrá príležitosť aj kvôli tomu, že sú tu tréneri, pomôžu mi získať nejaké skúsenosti a techniku. Potom možno budem behať aj sama,“ mieni Lucia Burdigová, ktorú obďaleč čakali deti s manželom. Na maratón si zatiaľ netrúfa.

„Ja som zatiaľ len rekreačný bežec, ale chcem sa trochu rozhýbať. Som na materskej, tak dúfam, že ma rodina pustí aspoň teraz, keď nie sú prázdniny. Všade sa píše, že beh je dobrý, tak chcem nabrať kondičku a dúfam, že to vydržím. Možno časom naštartujem k behu aj manžela,“ dúfa Burdigová.

Ružena Tkáčová je už pravidelnou účastníčkou, ktorá chce svoju métu posunúť ešte ďalej. Naposledy bežala maratónsku štafetu, tento rok chce skúsiť polmaratón. "S prestávkami behávam už od mladosti a vždy mi to prispelo k zdraviu, vytrvalosti a pokoju.

K tréningom som sa dostala náhodou pred niekoľkými rokmi, keď som išla okolo na bicykli. Pre mňa bolo dôležité, že boli ústretoví a môže sa zapojiť každá žena bez ohľadu na vek a výkonnosť. Je tu priateľská atmosféra a nerobia sa tu rozdiely," povedala.

Podľa organizátora Branislava Koniara chcú aj takouto formou priblížiť šport a beh ženám, ktoré športujú menej. Pritom vo vyspelých krajinách je to naopak. Rozmach behu sa týka mužov aj žien. „Tento rok sme mali na štarte maratónu zhruba tretinu žien, no stále máme čo doháňať, napríklad oproti Japonsku,“ povedal Koniar.

Výhodou tréningov je nielen to, že sú bezplatné, ale pravidelné, začínajú sa každý štvrtok o pol šiestej večer pred Detským areálom v lesoparku Anička. Ďalšou výhodou je, že sú vhodné aj pre úplné začiatočníčky, tréningy vedú skúsení atletickí tréneri. Navyše si v areáli môžu nechať veci a zabezpečené je aj bezplatné varovanie detí od troch rokov.

Podľa košickej bežeckej legendy Pavla Madára majú tréningy veľký význam. „Všetko, čo sa robí pre ľudí, aby sa im ľahšie bežalo a mohli žiť aktívnejšie, je dobré. Je to veľmi dobrý nápad aj akcia. Akurát ju treba ešte viac spropagovať, aby o nej vedelo ešte viac žien. Je to pozitívom aj pre ne, pohyb je zdravý a získajú aj kondíciu,“ povedal Madár.

S úsmevom dodal, že nič sa nestane, ak ženy do tréningov zapoja aj svojich manželov či partnerov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #beh