V Nitre budú rekonštruovať štadión, viac ako polovicu zaplatí štát

Nitriansky futbalový štadión pod Zoborom sa bude rekonštruovať. Odsúhlasili to mestskí poslanci. Slovenský futbalový zväz (SFZ) dostane od ministerstva školstva na jeho štvormiliónovú rekonštrukciu dotáciu 2,4 milióna eur.

06.05.2015 13:52
debata

Mesto spolu s futbalovým klubom ju dofinancuje 40 percentami. „Časť prostriedkov sa budeme snažiť vyčleniť už v tomto rozpočte,“ povedal prednosta Mestského úradu v Nitre Igor Kršiak. Investíciu 100-tisíc eur určenú na búracie práce na štadióne plánuje mesto zahrnúť do tohtoročného rozpočtu. Zvyšná časť, asi 1,5 milióna eur, sa premietne do rozpočtu na budúci rok.

Primátor Nitry Jozef Dvonč ubezpečil zastupiteľstvo, že štadión zostane aj po dotácii od SFZ mestským majetkom. „Túto investíciu bude určite realizovať mesto alebo mestská organizácia, aby sme sa nevystavili riziku, že ideme investovať a niekto iný nám to vezme. Aj po investícii zostaneme plnohodnotní majitelia štadióna,“ povedal Dvonč. Podľa prednostu mestského úradu však bude mať zväz právo požadovať využitie štadióna v prípade medzinárodných zápasov.

V rámci rekonštrukcie sa má tiež zvýšiť kapacita štadióna. Niektorí poslanci namietali, že futbalovému klubu sa ani súčasnú kapacitu tribún nedarí napĺňať. „Treba sa na to pozrieť tak, že nejdeme zachraňovať futbal, ale ideme zachraňovať náš starý rozbitý štadión,” reagoval viceprimátor Ján Vančo. Investíciu uvítal, no zároveň vyjadril názor, že futbal podľa neho nie je verejnou službou a pritom naň mesto ročne vynakladá veľké množstvo peňazí. „Treba sa zamyslieť nad tým, kde je balans medzi športom a kultúrou a inými verejnými službami, ktoré má mesto ponúkať občanom. Tuto v zastupiteľstve sa často ľahšie schvaľujú peniaze pre šport ako pre iné veci,“ povedal viceprimátor.

Po modernizácii bude nitriansky futbalový stánok spĺňať štandardy kategórie tri, stanovené Úniou európskych futbalových zväzov (UEFA). Vyrovnal by sa tak momentálne najlepšie vybavenému slovenskému štadiónu Pod Dubňom v Žiline. „Zabezpečí sa napríklad spevnená plocha pod tribúnami, zázemie pre šatne a delegátov, priestor pre občerstvenie, bezpečnostné prvky a vyhrievaný trávnik,” vymenoval niektoré prvky plánovanej modernizácie Kršiak.

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #futbalová štadión #štátna dotácia