Bratislavské OLO kšeftuje s recyklovateľným odpadom, tvrdí Dragun

Bratislavský mestský podnik Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) kšeftuje s recyklovateľným odpadom, tvrdí to Miroslav Dragun z Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja (IRBK). „Zamestnanci OLO načierno mimo oficiálnych štruktúr spoločnosti predávajú suroviny súkromným spoločnostiam a vyzerá to tak, že sa nabaľujú do svojich vreciek, mimo vreciek mesta a záujmov mesta,“ povedal v stredu pred novinármi.

06.05.2015 15:17
debata

Podľa informácií, ktoré má Dragun od obyvateľov Koliby a Kramárov, vozidlo OLO sa stretlo s vozidlom súkromnej spoločnosti, ktorá má na starosti separovaný zber.

„Odpad, ktorý sa dá separovať, prehadzovali z vozidla OLO do vozidla súkromnej spoločnosti," pokračoval s tým, že v mestskom podniku zlyhala kontrola vedenia spoločnosti.

Ako tvrdí, vozidlá OLO majú GPS zariadenia a vedenie spoločnosti musí vedieť, kde sa vozidlá pohybujú. Dragun si myslí, že primátor Ivo Nesrovnal by mal vyvodiť zodpovednosť a okamžite odvolať predsedu predstavenstva spoločnosti.

Ako uviedol generálny riaditeľ OLO Roman Achimský, fotku vozidla OLO prepojeného s iným nákladným autom uverejnil Robert Puk na svojom blogu na stránke sme.sk a tvrdí, že sa prekladal materiál.

„Už máme k dispozícií všetky údaje z GPS o prevádzkových stavoch vozidiel v danej lokalite za celé obdobie od apríla. Spísali sme interné výpovede jednotlivých zamestnancov,“ konštatoval riaditeľ s tým, že k uzavretiu interného vyšetrovania im chýba len oficiálne vyjadrenie zástupcu spoločnosti, ktorej patrilo druhé vozidlo.

„V tejto chvíli vieme len konštatovať, že celá situácia trvala dve minúty a že neexistuje ekonomický dôvod na prekládku elektroodpadu do auta na zmesový komunálny odpad. Veľmi by nám pomohlo, keby autor blogu, ktorého sa snažíme kontaktovať, poskytol jasnejší dôkaz, ako je uverejnená fotografia, kde sa dajú s určitosťou identifikovať len dve stojace autá a dvaja naši zamestnanci, ktorí nič nerobia,“ pokračuje.

Podľa doterajších výpovedí dotknutých zamestnancov požiadali vodiča auta s vyklápacou plošinou o pomoc pri oprave kamery na vrchnej časti nadstavby vozidla OLO.

„Ak teda autor blogu tvrdí, že išlo o niečo iné a pravidelne sa to opakuje, nech to doloží jasným dôkazom alebo osobnou konfrontáciou, pretože s tým, čo máme k dispozícii, nemôžeme vyvodiť žiadne dôsledky okrem upozornenia na prípadné porušenie pracovnej disciplíny,“ zhrnul Achimský s tým, že si nevie vysvetliť, prečo vznikla takto negatívne ladená kampaň, čo sa vlastne stalo bez akéhokoľvek relevantného dôkazu.

Ako ďalej uviedol, spoločnosť prešetruje každý podnet. Na internetovej stránke vytvorili priestor pre nahlasovanie akejkoľvek činnosti našich zamestnancov, ktoré je v rozpore so zavedeným systémom.

Ak zistia, že pracovníci skutočne prevzali odpad takýmto spôsobom, sankcia závisí od preukázania porušenia pracovnej disciplíny, od napomenutia až po rozviazanie pracovného pomeru.

„Toto je u nás už dlhšie štandardom, ktorý vedenie spoločnosti veľmi citlivo vníma a pracovníci si na porušovanie pravidiel dávajú podstatne väčší pozor ako v minulosti. Samozrejme sa nedá porušenie pravidiel úplne vylúčiť, pracujeme s ľuďmi, ktorí sa pohybujú v teréne a vieme ich kontrolovať len v obmedzenom rozsahu,“ ukončil Achimský.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #obchodovanie #odvoz odpadu