Silná prietrž sa prehnala východom Slovenska, v Prešove hrozia povodne

Prietrž so silným krupobitím, ktorá sa v stredu v podvečer prehnala východným Slovenskom, po sebe zanechala stopy. Veľmi zlá situácia je v obci Vlkovce (okres Kežmarok), kde museli zasahovať aj hasiči.

06.05.2015 19:28 , aktualizované: 07.05.2015 07:47
prešov, búrka, povodeň Foto: ,
Silná búrka s krúpami po sedemnástej hodine v Prešove zamestnala hasičov. Najkritickejšia situácia bola na Sídlisku III.
debata (7)

Prírodný živel poznačil niekoľko rodinných domov. „Prišla silná prietrž s krupobitím a v priebehu pätnástich minút zničila niekoľko striech na rodinných domoch s eternitovou krytinou,“ opísal situáciu v obci starosta Ján Kalata.

Voda v podvečer upchala obecnú kanalizáciu a napáchala aj ďalšie škody. Zaliate sú garáže, autá majú po silnom krupobití porozbíjané sklá a pokrivené plechy. Pod vodou sú aj pivnice viacerých rodinných domov.

Starostu rovnako mrzí poškodenie nového multifunkčného ihriska, ktoré malo slúžiť ako športové oddychové zázemie pre miestnych. „Ihrisko, ktoré stálo 80-tisíc, je kompletne pod nánosom,“ povedal. Po zásahu hasičov, ktorí odčerpávali vodu v domoch, kde bola situácia najkritickejšia, Vlkovčania pracujú na zakrývaní striech.

Ľudia sú vystrašení, obec s takouto situáciou skúsenosť nemá. Podľa starostu takáto silná prietrž zasiahla Vlkovce po prvýkrát.

Silná búrka lámala stromy. Foto: SITA, Viktor Zamborský
prešov, búrka, krúpy Silná búrka lámala stromy.

Prešov vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity

Silná búrka s krúpami po sedemnástej hodine v Prešove zamestnala hasičov. Najkritickejšia situácia bola na Sídlisku III. na uliciach Mirka Nešpora a Prostějovskej, kde kanalizácia nestíhala odvádzať vodu a v priebehu niekoľkých minút boli zaplavené ulice, chodníky aj medziblokové priestory.

V Prešove platí od večerných hodín tretí stupeň povodňovej aktivity. Dôvodom na zvýšenie stupňa aktivity sú zistené škody po búrke, ktoré sú vyššie, ako sa pôvodne odhadovalo a potrvá dlhšie aj ich odstraňovanie.

Náhly príval vody nestihla odčerpať kanalizácia. Foto: SITA, Viktor Zamborský
prešov, búrka, prietrž, voda, sídlisko Náhly príval vody nestihla odčerpať kanalizácia.

V teréne sú desiati hasiči s tromi kusmi vozidiel, ktorí vyčerpávajú vodu zo suterénov domov. V bytovkách, kde sú podzemné garáže, ostali zaliate vozidlá. Hasičom tu siahala voda až po pás.

Na komunikáciách je stále veľa bahna a popadané konáre zo stromov. Dopravu koordinujú policajti. Hlavné ťahy na sídlisku sú prejazdné, funguje aj mestská hromadná doprava. Výšku škôd zatiaľ nevie nikto odhadnúť.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #Prešov #Východné Slovensko