Po primátora Galanty si prišli kukláči

Razia na mestskom úrade. Kukláči z Národnej kriminálnej agentúry v stredu zaistili primátora Galanty Petra Pašku a polícia ho obvinila.

13.05.2015 14:03 , aktualizované: 16:29
debata (7)

Predvedený bol aj bývalý primátor Ladislav Maťašovský a súčasný prednosta mestského úradu. Polícia sa momentálne k veci nevyjadruje. Výsluch komunálnych politikov má súvisieť s rekonštrukciou neogotického kaštieľa v Galante. Podľa informácií Pravdy vo štvrtok zvolá primátor Paška tlačovú konferenciu a poskytne vyhlásenie.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal ešte v októbri minulého roku trestné stíhanie vo veci podozrenia zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. „Prebieha intenzívne a rozsiahle vyšetrovanie a znalecké dokazovanie, preto bližšie informácie bude možné poskytnúť až po jeho ukončení,“ povedal Michal Slivka, hovorca Prezídia policajného zboru. Televízia TA3 uviedla, že polícia má mať ako dôkaz zvukové nahrávky. Ploštice mala nasadiť priamo v kancelárii mestského úradu.

Obnova a rekonštrukcia neogotického kaštieľa v Galante bola hlavným bodom predvolebnej kampane niektorých kandidátov, medzi nimi aj súčasného viceprimátora Zsolta Takácsa. „Pokiaľ ide o údajné machinácie pri verejnom obstarávaní, v tomto smere absolútne dôverujem bývalému i súčasnému primátorovi. Myslím si, že polícia monitoruje viacero verejných obstarávaní. Je to štandard,“ povedal v stredu pre Pravdu Takács.

„Ja som poukazoval na nezrovnalosti v tendroch ešte vlani v októbri, keď polícia zaistila dokumentáciu súvisiacu s verejným obstarávaním projektu obnovy južného krídla juhovýchodnej veže a severnej veže. Vtedy pán Takács povedal, že je to určite len nedorozumenie,“ reagoval zase poslanec mestského zastupiteľstva v Galante František Gaulieder.

Galanta vlani získala na obnovu neogotického kaštieľa nenávratný finančný príspevok z eurofondov vo výške približne 2,3 milióna eur. Samospráva sa na projekte podieľa čiastkou 122 tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zatknutie #primátor #galanta #verejné obstarávanie #machinácie