Požiar, zranení cestujúci. Záchranári na letisku pri Žiline nacvičovali zásah

Simulovaná letecká nehoda na letisku v Dolnom Hričove pri Žiline preverila všetky záchranné zložky, rýchlosť, činnosť aj postup pri záchrane ľudských životov.

13.05.2015 15:50
simulovaná nehoda lietadla Foto: ,
Simulovaná nehoda - lietadlo počas pristátia vplyvom bočného vetra vynieslo z dráhy, krídlom zavadilo o zem, trup sa zlomil. Rozlialo sa palivo a vznikol požiar.
debata (1)

Hasičský záchranný zbor dorazil na miesto simulovaného nešťastia do 12 minút, ostatní záchranári sa zmestili do 20 minút. Hasiči, ktorí sú priamo na letisku, to stihli za menej ako dve minúty. Pre jednotlivé zložky integrovaného záchranného systému to bola príležitosť precvičiť a zladiť postupy pri hromadnom nešťastí.

Prevádzkovatelia letísk musia robiť nácvik mimoriadnej udalosti každé dva roky. Preto sa na Letisku Žilina rozhodli nasimulovať nehodu, pri ktorej lietadlo počas pristátia vplyvom bočného vetra vynieslo z dráhy, krídlom zavadilo o zem, došlo k rozlomeniu trupu a z kabíny povypadávali cestujúci. Po nehode začalo horieť.

„Postup je taký, že keď dôjde k mimoriadnej udalosti, letisková veža aktivuje náš letiskový dispečing. Ten zvoláva všetky potrebné zložky. V tomto prípade to boli naši hasiči, ktorí sú na letisku. Ďalej volali na 112, odkiaľ zmobilizovali podľa rozsahu udalosti príslušné zložky,“ informoval vedúci prevádzky Letiska Žilina Martin Hromádka.

Cvičný zásah na žilinskom letisku preveril... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
cvičný zásah na letisku Cvičný zásah na žilinskom letisku preveril všetky záchranné zložky.

Kým na miesto dorazili záchranári, letiskoví hasiči hasili požiar a začali vyslobodzovať zranených z trupu lietadla. Za nimi prišli hasiči z najbližších miest, zo Žiliny a z Bytče, ako aj zdravotnícki záchranári. Figuranti sa snažili navodiť čo najreálnejšiu situáciu, stonali, kričali na záchranárov, hľadali svojich spolucestujúcich. „Snažíme sa čo najreálnejšie simulovať zranenia, ale aj paniku, kričíme, aby sa aj záchranári dostali do stresu,“ povedal jeden z figurantov Jozef Jaško.

V lietadle sa malo nachádzať 46 cestujúcich a 4 členovia posádky. Z nich 10 osôb nehodu neprežilo. Medzi ťažko zranenými bola aj tehotná žena. „Chcela som, aby záchranári prišli ku mne ako k prvej, pretože som sa veľmi bála o dieťatko. Keď prišli, hneď vedeli, že musia zachraňovať dva životy,“ hovorí ďalšia figurantka Zuzana Jančiová.

Hasiči boli na mieste simulovanej leteckej... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
simulovaná letecká nehoda, hasiči Hasiči boli na mieste simulovanej leteckej nehody do 12 minút. Zasahovali aj hasiči, ktorých má k dispozícii letisko, tí prišli k lietadlu do minúty a pol.

Prvá zdravotnícka posádka, ktorá dorazila na miesto nešťastia, musela vytriediť zranených. Bolo pre nich zriadené hniezdo zranených, kam ich záchranári prinášali, ošetrovali, stabilizovali, zabezpečovali odsun do nemocníc. Postup záchranárov kontrolovali rozhodcovia, ktorí si všímali aj prácu veliteľa zásahu, jeho komunikáciu so zdravotníkmi, hasičmi i s krajským operačným strediskom. „Práca je vcelku slušná, sú tam nejaké nedostatky, ktoré budeme ďalej rozoberať, budeme ďalej vzdelávať ľudí v tých činnostiach, kde neboli úplne dokonalí,“ uviedol rozhodca, lekár zo Zdravotnej záchrannej služby Falck Ivo Hybrant.

Nedostatky, ktoré záchranári zistili pri nácviku, ich posúvajú ďalej. „Pokiaľ ide o nás ako o prevádzkovateľa letiska, cieľom tohto cvičenia je precvičiť si núdzový plán, ktorý máme schválený. Či tie postupy, ktoré máme, majú nejaký prínos, alebo kde mám medzery. Čiže ide o to, aby sme sa posunuli ďalej, aby sme vedeli v prípade reálnej nehody správne reagovať,“ dodal Hromádka z Letiska Žilina. Žilinské letisko je využívané najmä na lety firemných a súkromných lietadiel, aerotaxi, športové lietanie a letecký výcvik pilotov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #letecká havária #simulovaná nehoda