Bratislavskí starostovia chcú v meste zakázať hazardné hry

Bratislavské mestské časti sa rozhodli bojovať s hazardom. Starostovia by chceli docieliť zákaz hazardných hier na celom území Bratislavy.

21.05.2015 16:26
debata (18)

Za prijatie takéhoto všeobecne záväzného nariadenia (VZN) už pre mestské zastupiteľstvo spisujú aj petíciu. Proti iniciatíve sa však bránia prevádzkovatelia herní, ktorí tvrdia, že namiesto riešenia denných problémov ľudí v hlavnom meste vzniká petícia za zákaz „fiktívneho nepriateľa“, ktorým sa tradične stali hazardné hry. Navyše upozorňujú, že mesto takým zákazom môže prísť o nemalé peniaze vyberané na odvodoch a správnych poplatkoch, za asociácie prevádzkovateľov herní o tom informoval ich hovorca Juraj Danielis.

Starostovia sa dohodli na petícii

Podstatou spisovanej petície je žiadosť Bratislavčanov adresovaná mestskému zastupiteľstvu na prijatie všeobecne záväzného nariadenia, ktorým sa zakážu hazardné hry na území Bratislavy. Na znení petície sa starostovia dohodli na májovom rokovaní Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta SR Bratislavy. Aby bola petícia úspešná, jej iniciátori musia vyzbierať podpisy minimálne 30 percent obyvateľov hlavného mesta starších ako 18 rokov. Tie by chceli vyzbierať do konca tohto roka. Svojou aktivitou by navyše chceli docieliť aj zmenu zákona o hazardných hrách, podľa starostov totiž nejde len o Bratislavu bez hazardu, ale aj o celé Slovensko.

„Petícia síce smeruje k zmene VZN, ale v prípade, že bude úspešná, bude to argument pre primátora, aby vyšiel s podnetom pre Národnú radu na zmenu zákona o hazardných hrách,“ pripomenul predseda regionálneho združenia, starosta mestskej časti Vajnory Ján Mrva.

V iniciatíve bratislavských starostov podporuje aj primátor mesta Ivo Nesrovnal. Ako informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová, primátor chce začať rokovania o zmene zákona tak, aby obec sama mohla všeobecne záväzným nariadením obmedziť vznik zariadení s hracími automatmi. „Chcel by docieliť, aby obec sama mohla povedať, že na tomto území/v tejto lokalite si hazardné hry neželá,“ vysvetlila Skokanová. V súčasnosti je to totiž tak, že hlavné mesto udelí individuálnu licenciu tomu žiadateľovi, ktorý predloží úplnú žiadosť o jej udelenie a preukáže, že splnil podmienky stanovené zákonom. Licencie sú vydávané na jeden rok.

„Licenčný povoľovací princíp je v zákone totiž formulovaný ako nárokovateľný, t.j. ak prevádzkovateľ splní všetky zákonné podmienky, hlavné mesto mu individuálnu licenciu musí vydať. Hlavné mesto (resp. obec všeobecne) tak v boji s hazardom ťahá za kratší koniec,“ hovorí Skokanová.

Starostovia: Hazard sprevádza zvýšená kriminalita

Starostovia tvrdia, že dôvodov na zákaz hazardu je hneď niekoľko. Poukazujú napríklad na zvýšený počet krádeží, ktoré páchajú ľudia závislí od hazardných hier a automatov. Podľa iniciátorov petície je medzi závislými od automatov aj väčší výskyt drog a alkoholizmu, pri herniach býva často hluk a neporiadok a v neposlednom rade spomínajú aj materiálne a morálne škody, ktoré ničia rodiny.

Asociácie prevádzkovateľov herní však tvrdia, že nemajú žiadne informácie, podľa ktorých by v herných prevádzkach dochádzalo k početnejším incidentom.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #hazard #petícia #herne