Štvorylku vedia v Žiline lepšie ako Otčenáš

Vraj to nebolo nič zložité, ale hlavne zábavné, komentovali žilinskí školáci, keď dotancovali štvorylku na námestí. Roztancované boli aj ďalšie námestia či pešie zóny, štvorylku si v piatok presne o 12. hodine skúsili tanečníci v 51 mestách v siedmich štátoch Európy.

22.05.2015 16:36
štvorylka Foto: ,
Žilinskí žiaci spoznali historický tanec štvorylka a zabavili sa.
debata (2)

Na Slovensku sa okrem Žiliny k pokusu o zápis do Guinnessovej knihy rekordov pripojili Košice, Myjava, Jacovce a Vranov nad Topľou, spolu 6 604 tancujúcich.

Štvorylka alebo quadrille má pôvod vo Francúzsku. Tanečníci tancujú vo štvoriciach, vždy dve dvojice oproti sebe. Ukláňajú sa, menia si miesta, otáčajú sa. Štvorylku môže verejnosť poznať najmä zo starších filmov, kde sa tancovala na dvoroch panovníkov alebo ako salónny tanec. Otvárali sa ňou bály, plesy. Tancuje sa na klasickú hudbu viedenskej filharmónie, ktorú zložil Johann Strauss.

Pre súčasnosť ju trochu upravili. „Hudba je zachovaná, kroky sú upravené na našu modernejšiu dobu. Myšlienka je o tom, aby mladí ľudia netancovali stále len na disko hudbu, ale aj na takúto klasiku,“ hovorí Peter Cieker, hlavný koordinátor podujatia v Žiline.

„Minulý rok tancovali štvorylku na námestí spolužiaci, chcel som to skúsiť aj ja. Neučil som sa ju dlho, stačili dva tréningy,“ hovorí 11-ročný Ondrej, ktorý navštevuje tanečnú školu, rovnako aj 11-ročná Ema. „Štvorylka je taký iný, neobyčajný tanec, ale páči sa mi. Tancuje sa na historickú hudbu. Nie sú to žiadne zložité kroky, skôr také chodenie. Oveľa ťažšie sú tance zo štandardu a z latina,“ zhodnotila Ema.

Na Hlinkovom námestí v Žiline tancovalo... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
štvorylka, Žilina Na Hlinkovom námestí v Žiline tancovalo štvorylku 1 128 tanečníkov.

Štvorylku v Žiline však netancovali len malí profesionálni tanečníci, ale najmä deti a študenti zo žilinských škôl. Zvládať zo začiatku neisté kroky im pomáhali v prípravnom kurze učitelia tanca. Nedali sa zahanbiť ani o dve generácie staršie ženy zo súboru Žilinské babenky, ktorý vedie učiteľka tanca Mária Zagatová. Pod jej taktovkou nacvičovanie štvorylkových krokov 16 dôchodkýň hravo zvládlo. „Nacvičili sme to už pred šiestimi rokmi, keď sa Žilina pripojila k tancovaniu štvorylky. Od januára sme si to opakovali a vieme to lepšie ako Otčenáš. Tanec je trochu upravený, je to len chôdza. Klasická štvorylka má iný, ťažší, krok, ale figúry sú v podstate rovnaké,“ povedala Zagatová.

„Vyhlasovateľom tejto medzinárodnej štvorylkovej parády je Slovinsko, kde projekt vznikol. My sme sa k nim pridali,“ približuje Peter Cieker. Postupne sa k Európskemu tanečnému festivalu štvorylky pripojili ďalšie mestá v rôznych štátoch, kde sa tancuje v rovnaký deň aj čas, zväčša tretí májový piatok, presne o 12. hodine na významných verejných miestach. Synchronizovaný štart s ostatnými zúčastnenými mestami zabezpečili prostredníctvom satelitného signálu, pričom hudba bola prenášaná priamo zo slovinského organizátorského mesta Maribor.

Štvorylku na Slovensku tancovalo

  • Košice 5 004
  • Žilina 1 128
  • Myjava 332
  • Jacovce 112
  • Vranov nad Topľou 28
  • Spolu 6 604 účastníkov

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #štvorylka #Guinnessova kniha rekordov