Boj proti garážam pod Hradom je neúspešný, tvrdia aktivisti

Boj proti garážam pod Bratislavským hradom považujú odborníci spolupracujúci s Občianskou iniciatívou SOS Bratislavský hrad za neúspešný, veria však, že pri iných projektoch sa situácia zmení.

27.05.2015 16:57
Bratislavský hrad Foto: ,
Stavenisko na severnej strane Bratislavského hradu.
debata (3)

„Našou snahou bolo nadviazať dialóg s Národnou radou SR a podľa možností zmeniť tento projekt," povedal na dnešnej tlačovej besede prezident Spolku architektov Slovenska Juraj Hermann s tým, že ho teší aspoň to, že pridali výťah pre ľudí, ktorí budú v garážach parkovať.

Ako v utorok podotkol predseda Komory reštaurátorov Juraj Puškár, nálezy, ktoré na Bratislavskom hrade našli, sú unikátne a k takýmto nálezom sa musí pristupovať podľa platnej legislatívy Slovenskej republiky.

"Toto obsahuje reštaurátorskú činnosť, ktorá má svoje zákonité postupy. Diagnostiku, na základe toho je spracovaný návrh na reštaurovanie a samotné uskutočnenie. Ani v jednom nájdenom objekte tento proces nebol. Jedine podzemný objekt v nádvorí Bratislavského hradu prešiel výskumom a určitými návrhovými stupňami,“ dodal Puškár.

„Naše želanie je, aby sa po dokončení garáží objekt dal ešte skúmať a bude sa s ním dať niečo robiť. Neboli totiž splnené zákonné povinnosti reštaurovania, nebola žiadna sanácia, ani návrh na reštaurovanie a ani diagnostika. Je to absolútne neštandardný postup. Smutné je na tom to, že to uskutočňuje ten, kto má dbať na zákonné postupy, a to je Národná rada Slovenskej republiky,“ povedal Puškár.

Vo štvrtok sa pred Bratislavským hradom stretnú odporcovia garáží na akcii, ktorú nazvali Pohreb našich dejín. Organizuje ho Občianska iniciatíva SOS Bratislavský hrad.

Na pódiu pod hradom sa vystriedajú odborníci s členmi iniciatívy, aby zosumarizovali nesplnené sľuby kancelárie Národnej rady Slovenskej republiky, predsedu parlamentu Petra Pellegriniho a architektov Boudu a Masára, ktoré dali zúčastneným počas rokovaní o ochrane keltsko-rímskych pamiatok, odkrytých počas archeologického prieskumu na severnej terase Bratislavského hra­du.

Prinesú aj truhlu s mŕtvymi dejinami Slovenska a čierne súkno, ktorým chcú obaliť vstupnú bránu do hradu.

NR SR: Rekonštrukcia hradu pokračuje podľa plánov, aj s výstavbou podzemných garáží

Časť prezentácie vzácnych archeologických nálezov na Bratislavskom hrade sa oproti pôvodným plánom zmení, Kancelária Národnej rady SR tak vychádza v ústrety pripomienkam odbornej i laickej verejnosti a úradov. Kancelár NR SR Daniel Guspan minulý týždeň vysvetlil, že nález pod Zimnou jazdiarňou a nález na severozápadnom bastióne budú prekryté.

V časti Zimnej jazdiarne, pod ktorou sú murované stavby antického charakteru z 1. storočia pred naším letopočtom, bude odklápacia podlaha, ak sa zdvihne, návštevníci pod sebou uvidia celý archeologický nález. Priestor na severozápadnom bastióne sa rovnako prekryje viac než sa plánovalo, aby sa zastrešil nález, ktorý tam je, napriek tomu však zostane prístupný verejnosti.

„Kancelárii Národnej rady SR ide predovšetkým o to, aby všetky archeologické nálezy a pamiatky boli prezentované dôstojným spôsobom, ktorý bude zodpovedať ich hodnote. Vychádzame v ústrety názoru časti laickej i odbornej verejnosti,“ povedal Guspan. Rekonštrukcia areálu Bratislavského hradu pokračuje podľa plánov, to znamená aj s výstavbou podzemných garáží, dodal.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #protest #bratislavský hrad #podzemné garáže