Je to pohreb našich dejín, tvrdia aktivisti o výstavbe garáží na Hrade

Občianski aktivisti vo štvrtok obalili vstupnú bránu do areálu Bratislavského hradu čiernym súknom. Vyjadrili tak nesúhlas s výstavbou podzemných garáží v blízkosti rímsko-keltských pamiatok na hrade.

28.05.2015 20:08
Bratislavský hrad, stavba garáže, Foto: ,
Pri výstavbe podzemných garáží na Bratislavskom hrade objavili vzácne keltsko-rímske pamiatky.
debata (14)

Ako informoval portál teraz.sk, stretnutie označili odporcovia garáží za „pohreb našich dejín“. Pred hradom si postavili pódium, akciu kontrolovali policajti.

„Keltsko-rímske pamiatky si musíme vážiť, inde si ich nevyrobíme. Hrad má symbolickú hodnotu, ktorú si nevážime,“ uviedla v stanovisku archeologička Tatiana Štefanovičová. Tá sa na akcii zúčastniť nemohla, stanovisko za ňu prečítala Monika Kozelová z občianskeho združenia SOS Bratislavský hrad.

Za združením sú aktivisti, archeológovia, architekti či umelci. Tí sú naďalej presvedčení, že pri stavbe garáží neboli pamiatky dostatočne uchránené. V tejto súvislosti budú aktivisti požadovať aj vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti.

„Boli porušené zákony, ale aj samotná ústava, ktorá zaväzuje k ochrane kultúrnych a historických pamiatok,“ povedal Predseda komory reštaurátorov SR Juraj Puškár.

Na pódiu pred hradom sa vystriedali členovia iniciatívy i odborníci, hovorili o nesplnených sľuboch šéfa Kancelárie NR SR Daniela Guspana, predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Smer) či architekta Ivana Masára. Na stretnutie prišlo podľa organizátorov do 500 ľudí.

Kancelária NR SR tvrdenia aktivistov odmieta. „Ohradzujeme sa voči klamstvám a obvineniam z nezákonných postupov pri rekonštrukcii a dostavbe areálu Bratislavského hradu,“ uviedol jej tlačový odbor.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #bratislavský hrad #podzemné garáže #SOS Bratislavský hrad #archeologické pamiatky