Bratislava chce PKO prinavrátiť jeho kultúrnu funkciu

Bratislavskí mestskí poslanci by chceli Parku kultúry a oddychu (PKO) opäť prinavrátiť jeho kultúrnu a konferenčnú funkciu. Na štvrtkovom rokovaní totiž uznesením požiadali primátora Iva Nesrovnala, aby overil, či je možné získať externé finančné zdroje na rekonštrukciu tohto kultúrneho stánku a na verejnú architektonickú súťaž na riešenie areálu a objektu PKO.

28.05.2015 21:28
debata (3)

Primátor od poslancov dostal aj úlohu do konca júna zorganizovať verejnú diskusiu k budúcnosti dunajského nábrežia od Mosta SNP po most Lafranconi.

Primátor Nesrovnal dnes poslancom predložil materiál o tom, ako by mohlo mesto pokračovať v riešení problémov okolo PKO. Materiál predložil v dvoch variantoch. Prvý hovoril o tom, že radnica bude pokračovať v súdnych konaniach s vlastníkom pozemkov pod PKO, spoločnosťou Henbury Development.

Na Najvyššom súde SR je dovolanie proti vlaňajšiemu rozhodnutiu Krajského súdu v Bratislave, ktoré podalo hlavné mesto. Bratislavský súd totiž vlani v októbri rozhodol o platnosti zmluvy o spolupráci, ktorú obe strany v minulosti uzavreli a dal tak za pravdu spoločnosti Henbury Development.

Navyše investor sa na súde dožaduje aj náhrady škody a ujdeného zisku. Druhá alternatíva hovorila o tom, aby sa mesto pokúsilo zistiť, aké plány má investor na nábreží a predložila ich verejnosti.

Takýto návrh primátor pripravil na základe februárového uznesenia mestského zastupiteľstva, ktoré ho poverilo pripraviť na dnešné rokovanie materiál s návrhmi riešenia súdnych sporov s majiteľom pozemkov pod PKO a navrhnúť aj opatrenia a postupy smerujúce k vyriešeniu problému PKO. No poslanci s primátorovým variantným riešením neboli spokojní.

„Ja si nemyslím, že ste splnili uznesenie, o ktoré sme vás žiadali. Chcel som konkrétne riešenia,“ povedal v dnešnej diskusii predseda poslaneckého Klubu pre Bratislavu Martin Borguľa. Primátor však považoval uznesenie za splnené, tvrdil, že na rokovania s investorom nedostal mandát. To mu viacerí poslanci vytkli, no z diskusie nakoniec vyplynulo, že mesto predsa len s investorom rokovalo, samosprávu zastupoval viceprimátor Milan Černý.

Bratislavskí poslanci nakoniec primátorovi Nesrovnalovi mandát na rokovanie udelili, uznesením ho totiž požiadali, aby inicioval rokovania so spoločnosťou Henbury Development. Primátora tiež žiadajú, aby mesto pokračovalo v rozbehnutých súdnych konaniach s investorom.

Bratislavská samospráva tak zatiaľ neprijala ponuku spoločnosti Henbury Development, ktorá v liste koncom apríla mestu navrhla, že môžu urovnať vzájomné spory mimosúdne a investor radnici odpustí pohľadávky, ktoré vymáha na súde. Tie spoločnosť vypočítala na vyše 43 miliónov eur. No podmienkou investora bolo, aby mestské zastupiteľstvo zrušilo uznesenie o zachovaní PKO, ktoré mestské zastupiteľstvo schválilo v júni 2011.

Spoločnosť argumentovala, že uznesenie už nie je aktuálne, keďže Krajský súd v Bratislave uznal platnosť zmluvy o spolupráci. Na to však mestskí poslanci nepristúpili, a i keď o možnom zrušení tohto uznesenia v stredu večer rokovali, v poslaneckom zbore návrh neprešiel.

Kauza búrania PKO sa už ťahá dlhé roky. Hlavné mesto spor o uznanie platnosti Zmluvy o spolupráci, Preberacieho protokolu a ich dodatkov už dvakrát na okresnom súde prehralo. Investorovi dal vlani v októbri za pravdu aj Krajský súd v Bratislave.

Proti rozsudku krajského súdu už nebolo možné sa odvolať, no mesto dostalo možnosť podať dovolanie na Najvyšší súd SR. Možnosť mesto využilo a na Najvyššom súde SR sa domáha zamietnutia žaloby spoločnosti Henbury Development alebo zrušenia napadnutého rozsudku a vrátenia veci odvolaciemu súdu na ďalšie konanie.

Predaj pozemkov pod PKO schválilo mestské zastupiteľstvo v júni 2005. Spoločnosť na súde tvrdila, že už pár mesiacov predtým radnicu informovali, že chce na nábreží uskutočniť investičný projekt revitalizácie dunajského nábrežia Riverside City, ktorý podľa tejto spoločnosti predpokladal aj odstránenie stavieb vo vlastníctve mesta na týchto pozemkoch, vrátane budovy PKO.

Investor a mesto v júni 2006 uzatvorili zmluvu o spolupráci, v ktorej vzájomne upravujú svoje práva a povinnosti v súvislosti s odstránením na pozemkoch stojacich stavieb vo vlastníctve mesta. Mesto sa zaviazalo, že do šiestich mesiacov od podpísania tejto zmluvy podá na príslušný stavebný úrad žiadosť o vydanie povolenia na odstránenie stavieb a umožní žalobcovi demolačné práce a odpojenie energií od stavieb.

Stavebné, resp. búracie povolenie bolo vydané, ale mesto podľa investora nesplnilo zmluvné podmienky so zdôvodnením, že musí nájsť adekvátnu náhradu na organizovanie kultúrnych podujatí. Neskôr mesto dostalo výpoveď z nájmu pozemkov k 31. marcu 2009, záväzky si podľa investora nesplnilo.

Termín platnosti búracieho povolenia sa viackrát predlžoval. Obe strany uzavreli aj preberací protokol, že mesto odovzdá spoločnosti stavby na pozemku, ten sa menil dodatkami, aby sa v PKO mohli uskutočniť už naplánované akcie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #primátor #PKO #Ivo Nesrovnal