Pracovníci v Mochovciach porušili pracovné postupy

Inšpektori práce majú už prvé výsledky vyšetrovania nešťastia, ktoré sa stalo v areáli atómovej elektrárne v Mochovciach. Pri zváraní antikorového potrubia sa udusil 28-ročný muž, ktorý sa nadýchal unikajúceho argónu. Podľa predbežných zistení prišlo k nedodržaniu technologického postupu.

29.05.2015 19:26
elektráreň Mochovce Foto: ,
Podľa predbežných zistení inšpektorátu práce v prípade smrti pracovníka v jadrovej elektrárni Mochovce prišlo k nedodržaniu technologického postupu. (Ilustračné foto)
debata (10)

„Došlo k porušeniu vstupu na pracovisko, kde sa nachádza technologická nádrž, nakoľko do tejto miestnosti môžu vstupovať len osoby s dokladom. Príkaz na prácu v tomto prípade absentoval,“ uviedol Inšpektorát práce v Nitre.

Zamestnanci vykonávali montáž potrubia, ktoré presahovalo aj do vedľajšej miestnosti, kde sa napokon stalo nešťastie. Tam 28-ročný muž chcel zabrániť úniku argónu po tom, čo zistil, že zvar potrubia nemal dostatočnú kvalitu a plyn sa dostáva mimo potrubia. Úniku argónu sa mu napokon nepodarilo zabrániť, na mieste zomrel. Druhý pracovník sa mu snažil pomôcť, ale po vstupe do miestnosti sa tiež nadýchal unikajúceho plynu a zostal v bezvedomí. Toho sa podarilo zachrániť ďalším zamestnancom, ktorí plyn z miestnosti odsali. Záchranári ho previezli do nemocnice, ďalšieho kolegu ošetrili na mieste.

Ministerstvo hospodárstva nechce do vyšetrovania prípadu priamo zasahovať. Vydalo však pokyn dôsledného informovania o jeho výsledkoch. V prípade, že sa potvrdí nedodržanie bezpečnostných opatrení, plánuje zaviesť prísnejšie nariadenia. Chce tak zabrániť opakovaniu podobných tragédií.

Podľa osloveného odborníka argón principiálne nie je jedovatý plyn, je však ťažší ako vzduch, čo znamená, že vytlačí z priestoru aj kyslík. „Pri oblúkovom zváraní sa používa ako ochrana, aby sa kyslík alebo vlhkosť z okolitého prostredia nedostali do zvarového kovu,“ uviedol. V uzavretých priestoroch by malo byť zabezpečené dostatočné odvetrávanie. Zároveň by zvárač nemal byť sám. Kolega by na neho mal dohliadať z bezpečného priestoru.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #úmrtie #Mochovce #pracovný úraz