Škola podnikania končí, z učiteľov sú nezamestnaní

Takmer 500 študentov zmení školu, 20 učiteľov a 15 nepedagogických pracovníkov si musí nájsť nové zamestnanie. Trenčiansky samosprávny kraj totiž ku koncu augusta zrušil Strednú odbornú školu podnikania na Veľkomoravskej ulici v Trenčíne.

02.06.2015 14:00
Trenčín, Stredná odborná škola podnikania Foto: ,
História Strednej odbornej školy podnikania v Trenčíne siaha do roku 1943, tento rok zaniká.
debata (20)

Jej riaditeľ tomuto kroku nerozumie, župa tvrdí, že tak urobili v prospech optimalizácie stredného školstva v kraji.

Nástupníckou organizáciou školy sa stane SOŠ obchodu a služieb na Jilemnického ulici. Tam od budúceho školského roka prejdú žiaci zaniknutej školy a 25 učiteľov. Zostávajúcim dvadsiatim učiteľom nástupnícka organizácia prácu neponúkla, a tak dostali koncom minulého týždňa výpovede. Niektorí z nich pravdepodobne skončia na úrade práce.

„Škola si splnila povinnosť, ktorú jej ukladá zákon, a ohlásila nám hromadné prepúšťanie. Koľko zamestnancov skutočne príde do evidencie, teraz nevieme. Často sa stáva, že zamestnávatelia nahlásia veľký počet prepúšťaných ľudí, ale do evidencie ich príde oveľa menej, niektorí si hneď nájdu prácu, ďalší odídu do predčasného dôchodku. V konečnom dôsledku sa to dozvieme až o dva mesiace,“ povedala Zdenka Tvrdá, riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Trenčíne.

Do uvoľnenej budovy sa presťahuje Stredná zdravotnícka škola, ktorá doteraz pôsobí v prenajatých priestoroch. Budova SOŠ podnikania je majetkom Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom oboch škôl.

O zrušení ako o nepochopiteľnom kroku hovorí riaditeľ Strednej odbornej školy podnikania Vladimír Mojto. Zdôrazňuje, že do poslednej chvíle boli funkčnou školou, ktorá mala takmer 500 žiakov. „Nepoznám prípad, že by sa na Slovensku takýmto spôsobom rušila stredná škola. Robí sa to pri školách, ktoré majú nízky počet žiakov, okolo stovky, ani tam zvyčajne nedochádza k zrušeniu, ale k spájaniu. Túto možnosť našej škole neponúkli, zriaďovateľ rozhodol o zrušení k 31. augustu. Neviedli ho k tomu ani ekonomické výsledky, som riaditeľom tejto školy už 25 rokov a naša škola nebola nikdy v strate,“ zdôraznil Mojto.

Vlani, keď kraj rozhodoval o vyradení Strednej odbornej školy podnikania zo siete škôl, uvádzal ako hlavný dôvod duplicitu študijných odborov. Vzdelanie v podobných odboroch poskytuje v Trenčíne aj SOŠ obchodu a služieb. Podľa trenčianskeho župana Jaroslava Bašku bolo rozhodnutie o zrušení školy výsledkom niekoľkoročného procesu optimalizácie stredného školstva v kraji. Župa sa odvoláva na potreby trhu práce, keď sa usiluje o zníženie počtu tried v humanitných a zvýšenie ich počtu v technických odboroch, po ktorých volajú zamestnávatelia.

„Trenčiansky samosprávny kraj ako zriaďovateľ SOŠ podnikania dôsledne sleduje postupy súvisiace so zrušením školy, teda pracovnoprávne vzťahy aj ekonomické ukazovatele. Vysoká prezamestnanosť na tejto škole však nie je únosná pre zriaďovateľa ani pre nástupnícku organizáciu,“ zdôraznila hovorkyňa Trenčianskeho kraja Jana Paulínyová.

Od začiatku roka je prepúšťanie zamestnancov zrušenej školy jediným hromadným v Trenčianskom okrese. Podľa údajov úradu práce je súčasná miera nezamestnanosti v okrese 7,29 percenta a v evidencii uchádzačov o zamestnanie je zapísaných 4 527 ľudí.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #škola