Vrátna rok po katastrofe: Obnova pokračuje, treba dotiahnuť detaily

Vo Vrátnej doline stále vidieť stopy po minuloročnej letnej katastrofe. Zvlášť pri chate Vrátna, v hornej časti doliny. Chata je stále zatvorená, v okolí sú namiesto zelenej trávy polia štrku a kamenia. Aj cestári ešte dorábajú posledné práce, ktoré nestihli urobiť pred zimou. Oproti tomu, čo dosiaľ v doline urobili, ostáva dotiahnuť už len drobnosti.

19.06.2015 15:00
Vrátna dolina 2015 Foto: ,
Vrátna dolina v roku 2014.
debata

Záverečné práce, ktoré musia stavbári dokončiť, turistov ani dopravu vo Vrátnej doline nijako neobmedzujú. Cesta celou dolinou je prejazdná, kabínková lanovka do Snilovského sedla od decembra opäť premáva, zvyšky bahenno-kamennej lavíny boli z parkoviska pri lanovke odstránené a dá sa tam parkovať.

Vrátna dolina dnes. Práce finišujú aj v... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Vrátna dolina Vrátna dolina dnes. Práce finišujú aj v Tiesňavách. Neznamenajú žiadne obmedzenia ani pre dopravu, ani pre turistov.
Robotníci dokončujú oporné múry v Tiesňavách. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Vrátna dolina Robotníci dokončujú oporné múry v Tiesňavách.

Na letnú turistickú sezónu je všetko pripravené. S výnimkou chaty Vrátna, ktorá je pri nástupnej stanici kabínkovej lanovky. Otvorenie a ďalší osud horskej chaty sú neisté. „Poškodenie chaty Vrátna pri prírodnej kalamite bolo natoľko vážne, že toto leto ešte určite nebude prevádzkyschopná,“ hovorí Ľudmila Porubčanská zo strediska Vrátna.

Snímka z júla 2014. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Vrátna dolina Snímka z júla 2014.
Zvyšky kamennej lavíny sú už odpratané, no... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Vrátna dolina Zvyšky kamennej lavíny sú už odpratané, no okolie chaty ešte treba upraviť. Horská chata Vrátna je naďalej zatvorená.

Vodohospodári, energetici aj obec svoje práce ukončili ešte v závere minulého roku. „Všetky práce, ktoré bolo potrebné urobiť, sme stihli a spravili. Už to nechávame teraz len na prírodu, aby sa s tým stavom, aký tam je, vysporiadala. Pretože po prácach tam ostali plochy, ktoré  nie sú zatrávnené, je tam iba štrk, takže už teraz príroda bude na rade, aby si spravila nejaký taký poriadok, aby sa to dostalo do tých koľají, ako to bolo predtým,“ hovorí starosta Terchovej Milan Laurenčík.

Pri nástupnej stanici kabínkovej lanovky vo... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Vrátna dolina 2015 Pri nástupnej stanici kabínkovej lanovky vo Vrátnej doline sa ešte robia oporné múry pod cestou.
Vrátna dolina pred rokom. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Vrátna dolina Vrátna dolina pred rokom.

Od decembra je úplne prejazdná aj cesta z Terchovej cez Tiesňavy až ku kabínkovej lanovke. Škody na nej boli rozsiahle. Po silnom daždi, následných zosuvoch a ničivej prívalovej vlne sa na mnohých miestach úplne stratila, zostali len obrovské diery. Celý úsek má takmer šesť kilometrov, 1 200 metrov museli urobiť nanovo. Teraz ešte robotníci pod cestou pri chate Vrátna robia oporný múr, aby sa komunikácia nezosúvala. „Finišujeme s obkladmi oporných múrov, dorábame ešte niektoré oporné múry, dorábame priepusty a ešte nám zostáva dorobiť asi 100 metrov zvodidla,“ priblížil Dezider Szabó, riaditeľ Správy ciest ŽSK pre horné Považie.

Prevádzka lanovky bola obnovená ešte koncom... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Vrátna dolina Prevádzka lanovky bola obnovená ešte koncom minulého roka.
Snímka z leta 2014. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Vrátna dolina Snímka z leta 2014.

Už o mesiac bude prvé výročie jednej z najväčších katastrof, ktoré postihli Vrátnu dolinu a Terchovú. 21. júla popoludní sa spustil vietor, silná búrka, lejak a následne sa zo svahov Hromové a Steny odtrhla premočená pôda. Prúdy bahna, hliny, kamenia a stromov sa valili lavínovými žľabmi do doliny. Táto masa z parkoviska brala autá, mnohé úplne zdemolovala. Bolo obrovským šťastím, že následky, ktoré vyzerali ako z katastrofického filmu, neboli tragické a nikomu z ľudí, ktorí boli v tom čase na mieste, sa nič nestalo. Horskí záchranári za dramatických okolností evakuovali 122 ľudí, ktorí uviazli buď na hornej stanici lanovky, alebo v chate Vrátna. Škody na verejnom i súkromnom majetku sú vyššie ako 10 miliónov eur. Obnova Vrátnej doliny stála viac ako 12 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Turistika #kalamita #Vrátna dolina