Symboly nacizmu pobúrili ľudí

Zákonom zakázané hákové kríže sa opakovane objavujú na stromoch medzi obcami Veľké Ripňany a Horné Obdokovce. Väčšina z nich je premaľovaná na štvorce, zopár zostalo nezatretých.

21.06.2015 19:00
stromy, hákové kríže Foto: ,
Hákové kríže nie sú v Horných Obdokovciach novinkou. Polícia už vyšetrovala muža z dediny.
debata (30)

Nacistické symboly pobúrili aj majiteľov historických áut, ktorí sa nedávno stretli na medzinárodnej akcii Zlatá stuha Piešťan. Boli medzi nimi aj hostia zo zahraničia. „Trasa prechádzala aj cez obec Horné Obdokovce a jej miestnu časť Obsolovce. Všetci, ktorí to videli, z toho boli šokovaní,“ napísal čitateľ Ján Šugár.

Podľa dôchodkyne z Horných Obdokoviec, ktorá nechcela byť menovaná, je to zlá reklama pre dedinu. Hákové kríže nie sú v obci novinkou, v minulosti ich však toľko nebolo. „Sú aj na stromoch smerom z obce na Nitru či Topoľčany.“ Kým ich autora nechytia, nedá sa podľa dôchodkyne robiť nič iné, len to zatierať. „Polícia by musela pri stromoch hliadkovať každú noc.“

„Všetkých nás to rozčuľuje. Ako potom vyzeráme? Cestári majú dosť inej práce, ako zatierať stromy,“ hovorí starosta obce Veľké Ripňany Jozef Krištof. O cestu medzi obcami sa stará Regionálna správa a údržba ciest Nitra, ktorá patrí pod Nitriansky samosprávny kraj.

Podľa hovorkyne kraja Oľgy Prekopovej „prvé hákové kríže sa začali objavovať asi pred dvoma rokmi, odvtedy sa to deje nonstop. Vždy, keď ich zatrú, znovu sa objavia“. Označkované sú stromy na rozhraní Nitrianskeho a Topoľčianskeho okresu. Ich zatieranie ide na náklady cestárov.

Slovenský zväz protifašistických bojovníkov o hákových krížoch v Horných Obdokovciach nevedel. Jeho predseda Pavol Sečkár však tvrdí, že podobné prípady na Slovensku neevidujú. „Naše miestne organizácie nám o takýchto veciach podávajú hlásenie.“ Či ide o mladícku nerozvážnosť, alebo o činnosť organizovanej skupiny, musí podľa jeho slov zistiť polícia. „Podnet preveria policajti z Obvodného oddelenia Nitrianska Blatnica. Ak došlo k protiprávnemu konaniu, začnú sa tým zaoberať,“ povedala krajská policajná hovorkyňa v Nitre Božena Bruchterová.

Keď sa hákové kríže pred pár rokmi objavili, polícia vtedy vyšetrovala muža z Horných Obdokoviec. „Vo veci bolo vedené trestné stíhanie, ktoré však bolo v zmysle trestného poriadku zastavené. Muž nebol v čase činu pre nepríčetnosť trestne zodpovedný,“ povedala Bruchterová.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Stromy #hákové kríže #fašistické symboly